Με συμβολικές δράσεις λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) τιμούν τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και ενώνουν τη φωνή τους διεκδικώντας τη διεθνή αναγνώριση.
Το βράδυ του Σαββάτου μπροστά από το Μνημείο για τη Γενοκτονία σχηματίστηκε με κεριά ο αριθμός «102».
Το κλίμα φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν με τη συνοδεία λύρας ακούστηκαν ποντιακοί θρήνοι και συμβολικά αφέθηκαν στον ουρανό 50 μπαλόνια μαύρου και κόκκινου χρώματος. Μάλιστα, δίπλα από το μνημείο έγινε φύτευση θάμνων που σχηματίζουν το G, αρχικό γράμμα της λέξης genocide (γενοκτονία).
«Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, δεν ξεχνούμε την τραγωδία και ενισχύουμε την προώθηση του μηνύματος για τη διεθνή αναγνώριση», τόνισε ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν για τους Αρμένιους δημιουργεί ένα κεκτημένο που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον π. Νικόλαο Μοναστηρίδη. Ακολούθησε ομιλία του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, ο ήχος της λύρας του Θοδωρή Κοτίδη συνόδευσε τον Αλέξη Παρχαρίδη σε έναν μακρύν καϊτέν, ενώ τα παιδιά της ΕΠΩΦ είπαν το θρηνητικό «’Πάρθεν η Ρωμανία».
https://www.facebook.com/1523620740/videos/10226031700088746/
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, στο Δήμο Ωραιοκάστρου κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο και στα δημοτικά κτήρια έχουν αναρτηθεί ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου.
Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να εγκρίνει ψήφισμα για τη διεθνή αναγνώριση, ενώ την Τετάρτη 19 Μαΐου το δημαρχείο θα φωταγωγηθεί με το κόκκινο και το μαύρο.
Τέλος, στην ιστοσελίδα του δήμου αλλά και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook αναρτώνται σταδιακά βίντεο με διαλέξεις για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που δημιούργησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.