«Και νυν… και αεὶ…» είναι ο τίτλος του μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Ορχήστρας «1919» της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που θα παρουσιαστεί διαδικτυακά ανήμερα της 19ης Μαΐου στις 21:00, μέσω της σελίδας της στο facebook (Ορχήστρα 1919 / Orchestra 1919).
Είναι το δικό τους κεράκι μνήμης «για όλες αυτές τις ψυχές που χάθηκαν στη Γενοκτονία αλλά και στο δρόμο της προσφυγιάς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντελεστές του σπουδαίου εγχειρήματος στην ανακοίνωσή τους, «για όλα αυτά που μας έφεραν οι παππούδες μας από την πατρίδα και που δεν χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων». Αντιθέτως ρίζωσαν βαθιά μέσα στην ψυχή των νέων αυτών καλλιτεχνών της ορχήστρας «1919» και φέρνουν συνεχώς καρπούς.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος μίλησε στο «pontosnews.gr» για αυτό που έχει ετοιμάσει η ορχήστρα.
Χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: ο Ξεριζωμός και η Προσφυγιά, το Αντάρτικο, ενώ η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στο θρήνο της Τραπεζούντας, με το δημοτικό τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία». Σε σχέση με το Αντάρτικο, ο Γιάννης Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της έρευνάς του εντόπισε στο βιβλίο Πάφρα του Πόντου: Η χώρα των γενναίων, του Ν. Κυνηγόπουλου (εκδ. Κυριακίδη, 2012), ένα από τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν, το «Αντών Πασάς», στην τουρκική, με υποτιτλισμό.
Τα παραδοσιακά μουσικά κομμάτια, αλλά και πιο σύγχρονα, όπως του Αντέμ Εκίζ το «Εγομώθανε τ’ ομμάτια μ’», εναλλάσσονται με μονόπρακτα και αφηγήσεις, σε κείμενα του Ηρακλή Παπαγιαννίδη, χοροδιδασκάλου της Ένωσης.
Η βιντεοσκόπηση έγινε στο ιστορικό μέγαρο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πραγματοποίηση του γυρίσματος.
«Θυμόμαστε, μνημονεύουμε, συνεχίζουμε. Και τώρα… Και πάντα…» δηλώνουν οι συντελεστές.
«Δεν ξεχνούμε και διεκδικούμε! Και νυν… και αεὶ…», προϊδεάζοντάς μας για ένα συγκινητικό αλλά και αγωνιστικό αφιέρωμα, ένα αφιέρωμα μνήμης αλλά και προτροπής για νέους αγώνες και νέους… καρπούς, ώστε να επιβεβαιώνεται αιωνίως ο στίχος «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».
Οι συντελεστές του αφιερώματος
Γιάννης Μιχαηλίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Μπουρμίστρωβ (ποντιακή λύρα), Τάσος Σερεμέτης (Ούτι), Άννα Τσαγκαλίδη (Κανονάκι), Χάρης Παπαδόπουλος (πνευστά), Χάρης Καφέτσης (λαούτο), Φίλιππος Πουρπουτίδης (κρουστά), Παύλος Σταματίδης (νταούλι), Στέλλα Χατζηαθανασίου / Ηρακλής Παπαγιαννίδης / Μαρία Κεσίδου (μονόπρακτα-αφήγηση), Ηρακλής Παπαγιαννίδης (κείμενα).
Την ηχητική κάλυψη, ηχοληψία και recording έκανε ο Παναγιώτης Μέγας (Final Sound Studio), στη διεύθυνση φωτογραφίας και τον φωτισμό ήταν ο Δημήτρης Παναγιωτάκος (Dimitris Panagiotakos Film & Fotografia), mix- mastering έκανε ο Λευτέρης Καμενίδης, στο video editing ήταν ο Κώστας Καμενίδης.
Η Κορίνα Μοσχοφίδη έκανε την απομαγνητοφώνηση και τη μετάφραση από την τουρκική γλώσσα καθώς και τον υποτιτλισμό των στίχων.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Γιάννης Μιχαηλίδης, την ενορχήστρωση και τη μουσική επιμέλεια έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Αλέξανδρος Μπουρμίστρωβ έκανε την τεχνική επιμέλεια.