Οι πόλεις του Πόντου είναι γνωστές ανά την υφήλιο. Κερασούντα, Σαμψούντα, Τραπεζούντα και πολλές άλλες, όλες με τη δική τους ιστορία, παράδοση και τέχνη.
Αυτές μελετάει και το έβδομο επεισόδιο του «Φάρου Ιστορίας». Στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, βλέπουμε το μεγαλείο των πόλεων αυτών. Όπως πάντα τα επεισόδια έχουν δημιουργηθεί από το «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλονται στο Ioanian Channel.
Αρχικά η Τραπεζούντα , μεγάλο αστικό κέντρο του Ελληνισμό μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Μία πόλη με μεγάλη ιστορία, αφού ιδρύθηκε το 756 π.Χ. από Ίωνες αποίκους και αποτελούσε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε αρχαία ελληνικά και βυζαντινά στοιχεία, αλλά και λόγω της τοποθεσίας της στον Εύξεινο Πόντο συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς.
Φυσικά το έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι κάποια πόλη, αλλά η Ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, στην πόλη της Τραπεζούντας. Μία μονή που ομολογεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.
Μία ακόμη σημαντική πόλη του Πόντου είναι η Αμάσεια, που διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου μέχρι και το 183 π.Χ. Πατρίδα του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνος, στην πόλη ακόμα και σήμερα παραμένουν οι ελληνικές γειτονίες με σπίτια-φαντάσματα
Η Σινώπη έχει σημαντική εκκλησιαστική ιστορία, καθώς κατά τη χριστιανική παράδοση, πρώτος που κήρυξε το χριστιανισμό στη πόλη ήταν ο Απόστολος Ανδρέας ο οποίος χειροτόνησε τον πρώτο επίσκοπο της, το Φιλόλογο. Επί αυτοκράτορα Τραϊανού φέρεται να μαρτύρησε εδώ ο επίσκοπος Φωκάς.
Αλλά οι πόλεις του Πόντου είναι πολλές και κάθε μία είναι μοναδική, με δικά της στοιχεία, αλλά όλες με ελληνικό στοιχεία που αναγκάστηκε να φύγει και να τις αφήσει κενές, ακόμα και αν είχαν κόσμο.
Μπορείτε να δείτε και να μάθετε πολλά περισσότερα για όλες στο ντοκιμαντέρ. Δείτε το έβδομο επεισόδιο εδώ: