Αφιερωμένο στη Ζόφια Στριγένσκα, τη γυναίκα που έμεινε γνωστή ως «η αυτού εξοχότης, η πριγκίπισσα της πολωνικής τέχνης», είναι το σημερινό doodle της Google.
Η Ζόφια Στριγένσκα ήταν Πολωνή ζωγράφος, γραφίστρια, εικονογράφος, σκηνογράφος και εκπρόσωπος του αρ ντεκό και γεννήθηκε σαν σήμερα το 1891.
Μαζί με τις Όλγκα Μποζνάνσκα και Ταμάρα ντε Γουεμπίτσκα, ήταν από τις πιο γνωστές Πολωνές καλλιτέχνιδες της περιόδου του μεσοπολέμου. Στη δεκαετία του 1930, ήταν υποψήφια για την υψηλού κύρους Χρυσή Δάφνη της Πολωνικής Ακαδημίας Λογοτεχνίας, αλλά απέρριψε την προσφορά.
Από παιδί ζωγράφισε και σκιτσογραφούσε συχνά. Αρχικά, παρακολούθησε μια σχολή χειροτεχνίας, στη συνέχεια ένα σεμινάριο δασκάλου και μέχρι το 1909 την ιδιωτική σχολή τέχνης του Λεόναρντ Στροϊνόφσκι. Το 1909 άρχισε να μελετά ζωγραφική στη σχολή καλών τεχνών για γυναίκες της Μάρια Νιεντζιέλσκα. Αποφοίτησε το 1911 με πτυχία ζωγραφικής και εφαρμοσμένης τέχνης. Το 1910 πήγε ταξίδι με τον πατέρα της στην Ιταλία μέσω της Αυστροουγγαρίας, κατά τη διάρκεια του οποίου επισκέφτηκαν γκαλερί και μουσεία στη Βιέννη και τη Βενετία. Ως νεαρό κορίτσι δούλεψε σε περιοδικά όπως το Ρόλος και το Φωνή του Λαού.
Την 1η Οκτωβρίου 1911 έγινε δεκτή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου έγιναν δεκτοί μόνο 40 από τους περίπου 200 αιτούντες. Για να φοιτήσει, ντύθηκε σαν αγόρι και χρησιμοποίησε το όνομα του αδερφού της Ταντέους Γκζιμάλα Λουμπάνσκι, καθώς εκείνη την εποχή η ακαδημία δεν δεχόταν γυναίκες. Μετά από ένα χρόνο, οι συμφοιτητές της άρχισαν να έχουν υποψίες.
Τον Μάιο του 1913 ο κριτικός τέχνης του πολωνικού περιοδικού Czas Γέζι Βαρχαουόφσκι ασχολήθηκε εκτενώς με το έργο της Ζόφια Λουμπάνσκα, καθιστώντας την γνωστή και ξεκινώντας την καριέρα της.
Στις 4 Νοεμβρίου 1916, η Ζόφια παντρεύτηκε τον Κάρολ Στριγένσκι, αρχιτέκτονα του στυλ Ζακοπάνε. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μάγκντα και τα δίδυμα αγόρια Γιάτσεκ και Γιαν. Ο Στριγένσκι παρουσίασε τη γυναίκα του στον κύκλο του, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Μιετσίσουαφ Γκριντζέσκι της έδωσε το ψευδώνυμο «η αυτού εξοχότης, η πριγκίπισσα της πολωνικής τέχνης» στο Wiadomości Literackie. Το 1930 η κυβέρνηση της έδωσε το υψηλότερο βραβείο, το Τάγμα της Αναγέννησης της Πολωνίας. Το 1938 έλαβε πολλές παραγγελίες από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένης μιας για ένα κιλίμι για τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν στην Κρακοβία. Το 1943 διαγνώστηκε με σύφιλη, η οποία επηρέασε την όρασή της και κατά διαστήματα δεν μπορούσε να ζωγραφίσει. Μετά το τέλος του πολέμου αρνήθηκε να ενταχθεί στην κομμουνιστική Ένωση Πολωνών Συγγραφέων με αποτέλεσμα να πέσει σε δυσμένεια από το καθεστώς το οποίο συστηματικά για τα επόμενα χρόνια την αγνοούσε και την αποκαλούσε ασήμαντη.
Η Ζόφια Στριγένσκα πέθανε το 1976 στη Γενεύη και θάφτηκε στο τοπικό νεκροταφείο του Σένε-Μπουρ.
- Με πληροφορίες από τη wikipedia.