Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά την ολοκλήρωση και της κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου τόνισε πως το παρόν σχέδιο νόμου το μόνο που δεν μπορεί να το χαρακτηρίσεις είναι πως είναι δειλό και άτολμο όπως το χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Δειλό και άτολμο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός «είναι ένα σχέδιο νόμου ή ένας νόμος, ο οποίος, στο τέλος δεν θα φέρει αποτελέσματα όπως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Αλέξης Χαρίτσης αφού επέκρινε την κυβέρνηση για μια εντυπωσιακή «κυβίστηση» από τις θέσεις που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη η ΝΔ το 2018, παρατήρησε πως στο κόμμα της πλειοψηφίας από τις τοποθετήσεις στελεχών της στο δημόσιο διάλογο διαφαίνεται ότι όλοι δεν συμφωνούν με το παρόν νομοσχέδιο και δεν έχουν ξεφύγει από τον συντηρητισμό τους. Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ατελές» και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μία τροπολογία επί του άρθρου 14, με την οποία θα προτείνεται η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής να αφορά και την εγχώρια διάθεση και να περιλαμβάνει και το εκχύλισμα κάνναβης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως η Πολιτεία θα πρέπει συνολικά, ολιστικά να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο παραγωγή, επενδυτική δραστηριότητα, ανάπτυξη, αλλά και όσον αφορά στο θεραπευτικό σκέλος της κάνναβης. Σχετικά με την ποσότητα των 30 γραμμαρίων ανάφερε πως ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε μια τεκμηριωμένη απάντηση και ζήτησε η ποσότητα να διαμορφωθεί στα 60 με 90 γραμμάρια.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί όπως και το αντίστοιχο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης για την στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε πως πουθενά στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την παρακολούθηση των αντενδείξεων για την φάρμακο-επαγρύπνηση και στις υπόλοιπες φυσικά αναγκαίες διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, όπως ορίζει η κυκλοφορία φαρμακευτικών.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ανέφερε πως όταν «ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» σχετικά με την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου ενώ σημείωσε πως υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, μιας και το έδαφος είναι προσοδοφόρο, τόσο στη χώρα λόγω καιρικών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και γενικότερα στη γειτονιά των Βαλκανίων. Έχουμε είπε επιφυλάξεις και καχυποψίες καθώς δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο παραγωγής ινδικής κάνναβης.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως αυτοί που χρειάζονται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που είναι οι άρρωστοι τελικά είναι και οι μόνοι που δεν θα τα έχουν. Η κυβέρνηση, είπε, εστιάζει και προβάλλει την οικονομική ευκαιρία για εξαγωγές, όμως , παρατήρησε αυτές οι επενδύσεις δεν μπορεί να θέλουμε να γίνουν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ούτε για ένα προϊόν που ξοδεύει πιο πολύ νερό από το βαμβάκι ή απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αυτό απαιτεί ένα πολύ καλό σχεδιασμό που δεν γίνεται με το νομοσχέδιο αυτό. Το ΜέΡΑ 25, είπε ο βουλευτής, είμαστε υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης, όμως, όχι, ανεξέλεγκτα. Όχι, για τα κέρδη πέντε εταιρειών που θα παράγουν ένα προϊόν στην Ελλάδα.