Στο μαύρο και το κόκκινο, χρώματα του πένθους και του αίματος των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα φωταγωγηθεί τη 19η Μαΐου 2021, η Βουλή των Ελλήνων, ημέρα της θλιβερής επετείου, μετά από ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ενώ με κατάλληλο φωτισμό θα αναγράφεται πάνω στο κτήριο το γράμμα G. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απευθύνει μήνυμα για τη μαύρη επέτειο.
Η ΠΟΕ προγραμματίζει διήμερες εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά ενώ στόχος και αίτημά της είναι στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στη συμπρωτεύουσα.
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι λιτές, χωρίς την παρουσία κόσμου, αφού η Ομοσπονδία θα τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα ασφαλείας και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.
«Προέχει η υγεία των ανθρώπων. Θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά στόχος μας είναι να μη δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στην κοινωνία και γι’ αυτό θα είμαστε απόλυτα συμμορφωμένοι με τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αυτή η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να έχει στην ατζέντα της, όπου κι αν πάει, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει κάτι τέτοιο», τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Από τον Πειραιά ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης
Από τον Πειραιά και από το εκεί μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεκινούν οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη μνήμη των θυμάτων. Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο από τον πρόεδρο της ΠΟΕ και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Στεφάνι θα καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, εάν μπορέσει να παραστεί στην εκδήλωση.
«Ο Πειραιάς έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ποντιακό ελληνισμό, αφού στο λιμάνι του έφτασαν τα καράβια με τους προγόνους μας μετά τον ξεριζωμό. Τώρα, με την τοποθέτηση του μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας, ο Πειραιάς έχει γίνει και αυτός σημείο αναφοράς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.
Οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την επομένη, 19 Μαΐου, ημέρα της 102ης επετείου έναρξης της Γενοκτονίας, η ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει λιτές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα, στις 7:00 το απόγευμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, στην Αθήνα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες. Παράλληλα, το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωτιστεί με μαύρο χρώμα καθώς και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος στα άκρα και θα αναγράφεται πάνω σε αυτό, με κατάλληλο φωτισμό, το γράμμα G, αρχικό γράμμα της λατινικής λέξης Genoside (Γενοκτονία).
«Μαζί με τους Πόντιους βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Γιάννη Αντωνιάδη επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και του ζητήσαμε να φωτιστεί το κτήριο του Κοινοβουλίου με το γράμμα G. Του είπαμε ότι εμείς έχουμε το υλικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το αίτημά μας έγινε δεκτό. Έτσι, μόλις πέσει το σκοτάδι τη 19η Μαΐου, το κτήριο της Βουλής θα φωτίζεται με το γράμμα G, με μαύρο χρώμα και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος. Τα χρώματα του πένθους και του αίματος. Επίσης, εκείνη την ημέρα, από το Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει μήνυμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα διαβαστεί και η ανακοίνωσή μας στην Ολομέλεια της Βουλής», τονίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Την ίδια ώρα, στις 19:00, θα ξεκινήσει λιτή εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα καταθέσουν στεφάνια και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Έχουμε καταθέσει αίτημα, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην πόλη. Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ μεγάλος ο συμβολισμός. Στην εκδήλωση δε θα παραστεί ο κόσμος, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, θα κλείσουμε το χώρο της εκδήλωσης με κορδέλες. Θα παραβρεθούν μόνο εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Εβραίων, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και βουλευτές», υπογραμμίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Διαδικτυακή εκδήλωση και λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών
Το βράδυ της 19ης Μαΐου και αφού ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΟΕ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Ομιλητές, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕ, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο ιστορικός Νίκος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου, μετά τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ. Αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η ΠτΔ.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Επιμέλεια: Πόπη Παπαγεωργίου.