Μικρά, νεοφυή κυπαρίσσια, σύμβολα μνήμης και αιώνιας ζωής, θα σχηματίσουν τον αριθμό 353.000, όσα είναι και τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μια «θάλασσα» φωτιάς από κεράκια θα ενώσει τρία γειτονικά μνημεία, προκειμένου να προβληθεί και να τονιστεί η άρρηκτη σχέση των Ποντίων με την Επανάσταση του 1821 αλλά και με τον αρμένικο λαό.
Στεφάνια θα γεμίσουν και πάλι το Μνημείο Μνήμης της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Παρά την πανδημία του κορονοϊού και τις απαγορεύσεις που αυτή προκαλεί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) θα τιμήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, με λιτές αλλά ιδιαιτέρως συμβολικές εκδηλώσεις, τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές και θα διατρανώσει για μία ακόμα φορά το αίτημα ότι απαιτεί μία συγνώμη από τους απογόνους των δραστών.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παντού θα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις και θα υπάρχουν γάντια και αντισηπτικά, ενώ η Ομοσπονδία δεν θα απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις.
«Δυστυχώς, φέτος δεν προσκαλούμε, αλλά καμία πανδημία, καμία αντιξοότητα δε θα μας αποτρέψει από το να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών μας. Η δοκιμασία που βιώνουμε όλοι και τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται, μας κάνουν επιφυλακτικούς, ωστόσο, τίποτα δεν θα σβήσει από τη συνείδησή μας και τη συλλογική μας μνήμη τα τραγικά γεγονότα που βίωσαν οι πρόγονοί μας. Θα τους τιμήσουμε, χωρίς να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστον από τα μέτρα που οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας έχουν επιβάλει», τονίζει στο pontos news, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Συμβολικό τοπίο μνήμης
Οι εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα ξεκινήσουν από την Κυριακή 16 Μαΐου.
Στο Κολχικό, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα χώρο αρκετών στρεμμάτων που παραχώρησε ο Δήμος Λαγκαδά, στις 11:00 το πρωί, η ΠΟΠΣ θα πραγματοποιήσει συμβολική δενδροφύτευση. «Θα φυτέψουμε κυπαρίσσια, τα οποία είναι δέντρα θλίψης, ψυχής, μνήμης και σύμβολα αιώνιας ζωής. Τα καινούργια δέντρα θα σχηματίζουν τον αριθμό 353.000. Τον αριθμό των ψυχών που χάθηκαν κατά τη Γενοκτονία. Ο χώρος θα αποτελεί στο εξής ένα συμβολικό τοπίο μνήμης, το οποίο θέλουμε μετέπειτα να εξελιχθεί σε ένα πάρκο ιστορικής μνήμης», σημειώνει η Χριστίνα Σαχινίδου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά, αλλά και τα ποντιακά σωματεία της περιοχής. Σε κάθε κυπαρίσι θα τοποθετηθεί και μία πινακίδα με το όνομα κάποιας πόλης ή χωριού του Πόντου.
Στο σημείο και στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και ιστορικός, Κώστας Σαμουρκασίδης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με ένα ποντιακό τραγούδι. Τα δέντρα που θα φυτευθούν, θα τα περιποιούνται στο εξής οι κάτοικοι της περιοχής.
«Αλυσίδα» μνήμης και τιμής με κεράκια
Για την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 20:30, η ΠΟΠΣ προγραμματίζει να τονίσει και να αναδείξει τη συμβολή των Ποντίων στην Επανάσταση του 1821, που φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της, αλλά και την άρρηκτη σχέση τους με τον αρμένικο λαό, θύμα και αυτός Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.
«Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, όπου βρίσκεται το μνημείο του μεγάλου Πόντιου Αλέξανδρου Υψηλάντη, θα τιμήσουμε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Αναμμένα κεράκια, που θα τοποθετήσουμε στο έδαφος, θα το συνδέσουν με το γειτονικό άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και με το επίσης κοντινό μνημείο των Αρμενίων. Στο συγκεκριμένο μνημείο δεν έγινε ποτέ κάποια εκδήλωση και αυτή θα αποτελέσει μία εκδήλωση μνημοσύνης», λέει η Χριστίνα Σαχινίδου.
Με φόντο του άγαλμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Από τους Υψηλάντηδες στο σήμερα – 200 χρόνια συνεισφοράς των Ελλήνων του Πόντου στους αγώνες του έθνους».
Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και εκπρόσωπος των Αρμενίων. Η Μαρί Κιουρτζιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, θα αναπτύξει το θέμα «Αρμενική Γενοκτονία: 106 χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται, η πληγή, όμως, αιμορραγεί».
Στο τέλος της εκδήλωσης θα τραγουδήσει έναν ύμνο για τον Πόντο η Πόντια τραγουδίστρια Δέσποινα Φιλίππου υπό τους ήχους της λύρας του Φάνη Κουρουκλίδη. Θα ακολουθήσει τραγούδι-ύμνος για τον αρμένικο λαό από Αρμένισσα τραγουδίστρια.
Στεφάνια στο Μνημείο της Γενοκτονίας και διαδικτυακή εκδήλωση
Ανήμερα της 19ης Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, αντιπροσωπεία της ΠΟΠΣ θα καταθέσει στεφάνια στο Μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Χριστίνα Σαχινίδου, μέσω του pontosnews, καλεί και όποιον φορέα επιθυμεί, δια εκπροσώπου του, να καταθέσει στεφάνι εκείνη την ημέρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
«Η εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων θα ολοκληρωθεί με ένα τραγούδι που θα πει ο Πόντιος τραγουδιστής Μπάμπης Ιορδανίδης. Με αυτές τις σεμνές εκδηλώσεις θέλουμε να μετατρέψουμε τη δοκιμασία του κορονοϊού σε ευκαιρία να στείλουμε για μία ακόμα φορά το μήνυμά μας προς τη γειτονική χώρα, η οποία και σήμερα κρατάει σκληρή στάση», τονίζει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Το βράδυ της 19ης Μαΐου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαδικτύου η κεντρική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, στην οποία θα μιλήσουν επιστήμονες και μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θέματα θα αναπτύξουν, μεταξύ άλλων, η Τέσα Χόφμαν, Χάνιμπαλ Τράβις, Ανιαχίτ Χοσρόεβα, Θεοδόσης Κυριακίδης, Βλάσης Αγτζίδης και Βασίλης Μεϊχανετσίδης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την εκδήλωση, μπορεί να το κάνει μέσα από τη σελίδα της ΠΟΠΣ στο facebook.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης