Χρήση του δικαιώματος του κατακτητή έκανε η Τουρκία και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, που κάλεσε την Άγκυρα να αναθεωρήσει την απόφασή της.
«Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μήπως «Η Τουρκία επιστρέφει στο οθωμανικό της παρελθόν, στην προ-δημοκρατική Τουρκία», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σύντομα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έναν πηγαίο σεβασμό για τις θρησκείες. Το θρησκευτικό του συναίσθημα είναι πηγαίο και όχι για το φαίνεσθαι», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Αποκάλυψε, επίσης, πως σύντομα θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο τέλος Οκτωβρίου.
Τι είπε για την πανδημία
«Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης», τόνισε σε ό,τι αφορά στη διάσταση που φανέρωσε η πανδημία και υπεραμυνόμενος της άποψής του, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, σημείωσε ότι «Ο ορθός λόγος και η επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο, αυτό που τον ξεχωρίζει από την υπόλοιπη δημιουργία. Η πίστη έχει τη δυνατότητα να υπερβαίνει την επιστήμη. Είναι η ικανότητα του Θεού, καμία φορά, να καταργεί τους νόμους της φύσης που ο ίδιος δημιούργησε».
Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως η πρότασή του για τη Θεία Μετάληψη την περίοδο της πανδημίας περιλάμβανε πολλαπλές λαβίδες, ξεχωριστές για τον κάθε πιστό.
«Black lives matter»
Η Εκκλησία της Αμερικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την περίοδο του «Black Lives Matter». Επ’ αυτού, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε πως «η φωνή της διαμαρτυρίας της Εκκλησίας είναι αυτονόητη. Άλλωστε, γι’ αυτά τα οποία θα κριθούμε είναι η ζωή, η ελευθερία, οι συνθήκες διαβίωσης, η δημοκρατία, η υγεία. Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την Εκκλησία».