Με τέσσερις ακόμα διαλέξεις-μαθήματα ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, του θεσμού που οραματίστηκε ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 αναβιώνει στο ιστορικό σωματείο με συντονιστή τον Θεοδόση Κυριακίδη.
«Στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού έπρεπε να βρούμε τρόπους, ώστε να λειτουργεί εξ αποστάσεως η Εύξεινος Λέσχη και να μη μείνει ανενεργό ένα τόσο σημαντικό σωματείο. Συζητήσαμε και πήραμε την απόφαση να αναβιώσει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο», δήλωσε στο pontosnews.gr.
Ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στην ιατρική, ενώ το πρόγραμμα του Μαΐου επικεντρώνεται στη Γενοκτονία, μιας και η 19η Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Κάθε διάλεξη θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου, τις υπόλοιπες Δευτέρες του μήνα στις 19:30.
Το πρόγραμμα
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης θα αναφερθεί στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ο επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Μίλτος Σαρηγιαννίδης θα μιλήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γενοκτονίας ως δικαιοκρατικό κεκτημένο και ως διπλωματικό εργαλείο.
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου Παύλος Κουρτίδης, δημιουργός της παράστασης Γενοκτονία-Genocide, θα παρουσιάσει το πώς μετέφερε στη σκηνή ένα τόσο σύνθετο θέμα, η ηθοποιός Χρύσα Παπά θα μιλήσει για τις διαστάσεις που μπορεί να δώσει η υποκριτική τέχνη, ενώ η εισήγηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ασλανίδη έχει θέμα: «Όταν η τέχνη διδάσκει ιστορία…».
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Θεοδόσης Κυριακίδης θα αναφερθεί στην πολιτισμική γενοκτονία και στον επαναπροσδιορισμό της πολιτιστικής ταυτότητας.