«Αγαπημένε μου αδερφέ, το τελευταίο χειροκρότημα το πήρες το καλοκαίρι από τη γενέτειρά σου, στην τιμητική εκδήλωση που σου έκανε ο Δήμος Παύλου Μελά στο θέατρο Κρύας Βρύσης. Ήσουν πολύ χαρούμενος εκείνη την ημέρα. Καλό σου ταξίδι πολυαγαπημένε μου. Έφυγες ήρεμα, με μια πνοή».
Με αυτά τα λόγια η αδελφή του Τάσου Περζικιανίδη, Μαρία, αποχαιρέτισε τον ηθοποιό, δύο χρόνια πριν, σαν σήμερα. Ο καρκίνος νίκησε τον ταλαντούχο Πόντιο, που έζησε και δημιούργησε σεμνά, μακριά από τα φώτα, και έφυγε με ένα παράπονο.
Από την περιφέρεια στην Αθήνα
Ο Πόντιος Τάσος Περζικιανίδης ανήκει σε εκείνη τη σπουδαία γενιά κωμικών, των αντιστάρ, που μπήκαν στο θέατρο λίγο πριν ή λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, προερχόμενοι κυρίως από τη Μακεδονία ή τη Λάρισα με το σπουδαίο Θεσσαλικό θέατρο. Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Τάσος Περζικιανίδης.
Ο τελευταίος είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή Μακεδονικού Ωδείου αλλά και στο Conservatoire National Superieur D’ Art Dramatique του Παρισιού. Κάτι που δείχνει ότι δεν μπήκε τυχαία στο χώρο του θεάτρου, αλλά ήθελε και ήθελε τη γνώση.
Ξεκίνησε με κλασικούς ρόλους στο ΚΘΒΕ και εκεί στα τέλη των 70s κατέβηκε στην Αθήνα. Και εδώ η ερμηνευτική του παλέτα χρωματίζει σε όλα σχεδόν τα είδη. Από μιουζικαλ, όπως το Άννι που ήταν παραγωγή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, μέχρι και το Σώσε με την Ελεύθερη Σκηνή.
Από κοντά έρχεται και η τηλεόραση, για να αυξήσει τη δημοφιλία του.
Ο δικός του ο δρόμος και η συνάντηση με τον Χάμπο
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του κράτησε χαμηλούς τόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο μία σχέση του με εν ενέργεια σήμερα ηθοποιό έγινε γνωστή, και αυτή εκ των υστέρων.
Ωστόσο άνθρωποι του θεάτρου θυμούνται κάποιες –λιγοστές– συνεντεύξεις, στις οποίες είχε μιλήσει, χωρίς να ονοματίσει, για κυκλώματα του χώρου. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι με τον σκηνοθέτη που «φωτογράφισε» τότε δεν συνεργάστηκαν ποτέ ξανά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τάσος Περζικιανίδης έμεινε χωρίς δουλειά. Το αντίθετο, αφού σαν ηθοποιός-ρολίστας μπορούσε τη μία σεζόν να παίζει σε επιθεώρηση:
…και την άλλη στο εθνικό σε ρόλο ρεπερτορίου:
Και στο δεύτερο μισό των 90s προέκυψε ο Χάμπος. Ο αδελφός της Παρθένας (Ελένη Γερασιμίδου) στη σειρά του Mega «Εμείς και εμείς».
Όπως και η τηλεοπτική αδελφή του, έτσι και ο ίδιος στην αρχή εμφανίστηκε ως guest στην σειρά. Όμως ο ρόλος άρεσε και έτσι έγινε βασικός, παραμένοντας και στις τέσσερις σεζόν του σίριαλ.
https://www.youtube.com/watch?v=clR6CvDjNrw
Μακριά από κυκλώματα
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Τάσου Περζικιανίδη δεν ήταν και τα καλύτερα, απ’ όλες τις απόψεις. Το τι είχε συμβεί το είπε η αδελφή του Μαρία, μετά το «φευγιό» του:
«Πριν από δυόμισι χρόνια κάναμε την πρώτη επέμβαση. Ήταν ένας καρκίνος στον οισοφάγο, απλώς δεν ήθελα εγώ να το κοινοποιώ προς τα έξω γιατί δεν ήθελε κι ο ίδιος. Ήταν τόσο σεμνός ο Τάσος. Έκανε τις χημειοθεραπείες του, τις ακτινοβολίες του, όλα, έπαιζε και στο Κρατικό Θέατρο. Μετά έκανε μετάσταση στο ίδιο σημείο, αρχίσαμε να πηγαίνουμε πίσω».
Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη, όπως είχε πει η αδερφή του: «Του δημιούργησε θλίψη αυτό το πράγμα, σαν μια μικρή παραίτηση, απογοήτευση. Αυτό τον έκλεισε στον εαυτό του, τον διέλυσε. Ήταν στο σπίτι μου, δεν έφυγε από το πατρικό του. Είμαι παντρεμένη, με παιδιά και είχαμε και τον Τάσο μαζί μας. Πήρε πολλή αγάπη από την οικογένειά μας. Ήταν ο καλύτερος αδελφός του κόσμου, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σεμνός άνθρωπος ήταν και τι απίστευτα συναισθήματα έκρυβε».
Όσο για την δουλειά του: «Είναι και λίγο αυτό το κύκλωμα παρεΐστικο. Άμα είσαι λίγο απομονωμένος, λίγο απομακρυσμένος, σε ξεχνάνε. Μου εξέφραζε την πικρία ότι έφυγε από την Αθήνα και ήρθε εδώ γιατί δεν είχε προτάσεις αξιόλογες από πουθενά και από ένα σημείο και μετά είχε και πρόβλημα επιβίωσης».
Παρ’ όλα αυτά οι συμπρωταγωνιστές του στο «Εμείς και εμείς» τον αποχαιρέτησαν με συγκίνηση: