Ο διπλωματικός πόλεμος στην Ευρώπη συνεχίζεται, με τη Ρωσία να απαντά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πολίτες της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε Ρώσους πολίτες.
Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε ρωσικό έδαφος είναι οκτώ, πολίτες χωρών και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αναλυτικά η λίστα:
- Ντέιβιντ Σασόλι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Ίβαρς Αμπόλινς, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων της Λετονίας.
- Μάρις Μπαλτίνς, διευθυντής του Κρατικού Κέντρου Γλώσσας της Λετονίας.
- Ζακ Μερ, μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Γεόργκ Ράουπαχ, επικεφαλής της εισαγγελίας Βερολίνου.
- Άνα Σκοτ, επικεφαλής του εργαστηρίου χημικής και πυρηνικής ασφάλειας του Σουηδικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.
- Ιλμάρ Τομούσκ, διευθυντής του τμήματος γλώσσας της Εσθονίας.
Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να καταγγέλλει «αδικαιολόγητες και άχρηστες» κυρώσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ να καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση «να προχωρήσει πέραν των συμβολικών κυρώσεων» και «να πλήξει τους ολιγάρχες» του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές κυρώσεις αποτελούν απάντηση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μαρτίου από την ΕΕ κατά Ρώσων αξιωματούχων, ενέργειες, που για την Μόσχα, αποτελούν «ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της εσωτερικής και εξωτερικής ρωσικής πολιτικής».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.