Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεση της 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αξιοποίηση. Ο δρόμος για την εκμετάλλευση αυτού του ποσού άνοιξε με την κατάθεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τρίτη.
Το σχέδιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί, όμως η έγκριση του πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να κατατεθούν σχέδια, τα οποία θα αναγκαζόταν να απορρίψει. Εξάλλου και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ελληνικό σχέδιο μέσω Twitter.
Λάβαμε το 🇬🇷 Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως πράσινη & ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις & μεταρρυθμίσεις.
Μετά την αξιολόγηση η 🇬🇷 θα μπορέσει να λάβει μέχρι €30,5 δισ. μέσω του #NextGenerationEU
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 28, 2021
Τα κριτήρια της αξιολόγησης
Η εισήγηση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει προθεσμία ενός μήνα για να δώσει την έγκρισή του στο σχέδιο, θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του σχεδίου, η οποία θα γίνει με βάση 11 κριτήρια που προβλέπει ο κανονισμός του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αξιολόγηση θα αφορά κυρίως αν το σχέδιο:
- Αποτελεί μία ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των χωρών – μελών
- Λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα – μέλος,
- Προβλέπει τουλάχιστον το 37% της συνολικής δαπάνης για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.
- Αφιερώνει τουλάχιστον το 20% της συνολικής δαπάνης για την ψηφιακή μετάβαση,
- Συμβάλλει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη θεσμική και κοινωνική ανθεκτικότητα της χώρας
- Δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον.
Σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου αρχικά θα δοθεί μία προκαταβολή ύψους 13%. Οι εκταμιεύσεις των πόρων θα μπορούν να γίνονται έως δύο φορές κάθε χρόνο έως το 2026 που θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.