Μία ακόμα πτυχή της συνάντησης Δένδια–Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που… κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου που πάγωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνει σήμερα η εφημερίδα Εστία.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε στον Έλληνα ομόλογό του την απαίτηση να διαγραφεί από το ελληνικό λεξιλόγιο η λέξη «γενοκτονία», και ως εκ τούτου να μην γίνονται εκδηλώσεις τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. (Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μέρα είναι επίσημη αργία στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.)
Το «αίτημα» αυτό –που απορρίφθηκε από τον Νίκο Δένδια– εκφράστηκε προτού ακόμα οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων· ωστόσο, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί έδειχνε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα λάμβανε την ιστορική απόφαση.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματική και αποστομωτική, «ώστε να διαλυθεί οποιαδήποτε εντύπωση περί του αντιθέτου». Επιπλέον, αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση ήταν πολύ πιθανόν ο συνομιλητής του να «έδενε» ότι έχει θέσει ακόμη και ζήτημα Θράκης!
Όπως υπογραμμίζεται, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιχειρήσει και άλλοτε να διαγράψει τα εγκλήματα του οθωμανικού παρελθόντος της Τουρκίας. «Το ζήτημα είχε τεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, το χειρότερο, είχε σχεδόν επέλθει συμφωνία», τονίζεται και υπενθυμίζεται ότι επιχειρήθηκε να περάσει στον αντιρατσιστικό νόμο η ποινικοποίηση των αναφορών στη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού.
Η Άγκυρα διά της διπλωματίας της είχε μάλιστα εμφανιστεί ενοχλημένη για την αργοπορία στη διευθέτηση του ζητήματος, εξηγώντας ότι το τουρκικό κράτος είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, καθώς άλλοτε η Τουρκία είναι ένα «νέο» κράτος, μόλις 100 ετών.
Τότε, αναφέρει η Εστία, τα τουρκικά σχέδια προσέκρουσαν στον Αντώνη Σαμαρά και σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ. Το ζήτημα είχε κινήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης (και ποντιακής καταγωγής) Σάββας Αναστασιάδης, που κατάφερε να συσπειρώσει 40 συναδέλφους του προκειμένου να μην μπει στο νόμο του κράτους η τουρκική απαίτηση.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η τουρκική επιμονή –και τώρα με τον Νίκο Δένδια– εδράζεται στην ανάγκη να ξεπεραστεί το εγκληματικό παρελθόν διά της αποδοχής των πράξεων είτε του οθωμανικού είτε του τουρκικού κράτους, και όχι διά της συγγνώμης. Με αυτόν τον τρόπο η τριάδα των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων), επιχειρείται να υποβιβαστεί σε απλό ιστορικό γεγονός.
Άλλωστε, παγίως η Άγκυρα αποκαλεί τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως «τα γεγονότα του 1915», ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης και ότι οι θάνατοι ήταν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.