Νέα δεδομένα δημιουργεί στην υπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος κατέθεσε μια πρόταση στην ΚΕΔΕ, που έγινε δεκτή:
Τη δημιουργία δικτύου πόλεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες, με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, στην τοποθέτησή του στην εκτελεστική επιτροπή ανέφερε πως η δημιουργία ενός δικτύου των πόλεων με ποντιακές κοινότητες θα μπορέσει να μεταφέρει καλύτερα το μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κάρναβος σημείωσε: «Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δημιουργεί νέα δεδομένα και για την υπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους παίρνει τώρα μια νέα δυναμική και εκτιμώ ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα.
Θα ήταν πραγματικά κρίμα ένας ολόκληρος κόσμος να αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων και να κάνει τα στραβά μάτια για μια γενοκτονία που έγινε δίπλα σε αυτήν των Αρμενίων, σχεδόν στον ίδιο χρόνο και σίγουρα εντασσόμενη στο ίδιο σχέδιο.
Ως δήμαρχος μιας πόλης που έχει την τιμή και τη βαριά ευθύνη να φιλοξενεί μια μεγάλη ποντιακή κοινότητα που κουβαλάει προσωπικές μνήμες με τα τραύματα της γενοκτονίας και του εκπατρισμού αλλά και μια πόλης που έχει πρωτοστατήσει στην υπόθεση της αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας, μιας πόλης που διαθέτει Παμποντιακό Ηρώο, θέτω ενώπιον σας την πρόταση για τη δημιουργία δικτύου πόλεων σε Ελλάδα και εξωτερικό που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Υπάρχουν δεκάδες πόλεις που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες και η οργάνωση και κινητοποίηση τους θα αποδειχτούν κρίσιμες για την προώθηση της αναγνώρισης.
Στόχος αυτού του δικτύου θα είναι η προώθηση της μνήμης της γενοκτονίας και της διεθνούς αναγνώρισής της, με σειρά πρωτοβουλιών που θα απευθύνονται στις κοινωνίες των πολιτών, σε κράτη αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς».