Μήνυμα μνήμης, φιλίας και κοινών βιωμάτων έστειλε στην Αρμενία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1915, αλλά και στον πρόσφατο πόλεμο του Αρτσάχ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων στους Αρμένιους.
«Η μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι μια επέτειος, πάντα ιδιαίτερη για τους ανθρώπους της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων και με μια φιλία που έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες», ανέφερε.
Στη συνέχεια σημείωσε: «Εκατόν έξι χρόνια μετά το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά την εθνοκάθαρση ενός λαού, ένα μαζικό και συστηματικό έγκλημα, το οποίο οργανώθηκε όταν τα μάτια του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπώδη χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γι’ αυτό σήμερα, όπως και κάθε 24η Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνουμε την πίστη μας στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, επειδή μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί τους λαούς μπροστά, μετατρέποντας τη διαφορετικότητα και αμοιβαίο πλούτο.
Μέσα στον χρόνο, η Ελλάδα και ο Καύκασος έχουν περπατήσει μαζί στη μυθολογία και την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Γι’ αυτό η χώρα μας στάθηκε δίπλα στους Αρμένιους στην τελευταία τους περιπέτεια. Ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια. Και σήμερα, στηρίζει τη σταθερότητα της ασφάλειας στην περιοχή, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, για μια λύση που σέβεται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών, μακριά από ένα νέο και άδικο αιματοκύλισμα.
Η Ελλάδα επίσης δεν ξεχνά, πως στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι έζησαν μαζί στιγμές μαρτυρίου. Γι’ αυτό ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, η χώρα μας ήταν μια από τις πρώτες που περιέθαλψε τους διωγμένους Αρμένιους και αναγνώρισε τη Γενοκτονία του λαού τους».
Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ιστορική συνύπαρξη ανά τους αιώνες συνεχίζεται και σήμερα χάρη στις κοινότητες των δύο χωρών, δύο σταθερών γεφυρών μεταξύ τους, που συμμετέχουν παραγωγικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή των δυο κρατών, ανανεώνοντας τη μακρόχρονη φιλία τους.