Την πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμες. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι απρόσμενα μικρή και φέρνει την ονομασία «Μονόκερως».
Το όνομα ίσως φαίνεται λίγο περίεργο στην αρχή, ειδικά για μία μαύρη τρύπα, αλλά έχει επιλεγεί λόγω του μικρού της μεγέθους και της εγγύτητας της στη Γη.
Η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τη Γη έχει περίπου τριπλάσια μάζα από τον Ήλιο, ενώ σε τροχιά γύρω της βρίσκεται ένα άστρο ερυθρός γίγαντας, σε ένα σύστημα με την ονομασία V723 Mon.
Τριπλάσια μάζα από τον Ήλιο μπορεί να μοίαζει μεγάλη, αλλά αν συλλογιστεί κανείς ότι εκείνη που βρίσκεται το κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός, έχει μάζα όσο τέσσερα εκατομμύρια ήλιοι, τότε γίνεται περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος.
«Μια μαύρη τρύπα με μάζα μόνο τρεις ήλιους αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Δεν υπάρχουν έως τώρα πολύ καλά μοντέλα που να εξηγούν πώς δημιουργείται μια τόσο μικρή μαύρη τρύπα», δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Κρις Στάνεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι είχαν βρει σε ένα άλλο γαλαξία μια μόνο μικρότερη μαύρη τρύπα, με 2,6 ηλιακές μάζες. Μια άλλη ομάδα επιστημόνων είχε πέρυσι αναφέρει μια πιο κοντινή στη Γη μαύρη τρύπα σε απόσταση 1.000 ετών φωτός, αλλά άλλοι αστρονόμοι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο πρόκειται όντως για μαύρη τρύπα, συνεπώς η ύπαρξη της δεν θεωρείται ακόμη επιβεβαιωμένη.
Οι μάρες τρύπες
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν διαστημικά σημεία του χωροχρόνου που δημιουργούνται στο τέλος του κύκλου ενός αστέρα. Στο τέλος της ζωής ενός αστέρα η μάζα του πυρήνα τους συμπιέζεται σε τέτοιο βαθμό που δημιουργείται μία μαύρη τρύπα. Οι βαρυτικές της δυνάμεις είναι τόσο δυνατές που δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε το φως.