Εκατοντάδες συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, πρέπει να συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.004 άνθρωποι.
Οι περισσότερες συλλήψεις, 351 συνολικά, έγιναν στην Αγία Πετρούπολη ενώ στη Μόσχα οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.
Η αστυνομία έκανε λόγο για 6.000 διαδηλωτές στη ρωσική πρωτεύουσα και 4.500 στην Αγία Πετρούπολη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν μεγάλα πλήθη, που όμως δεν έφταναν σε όγκο τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιανουάριο, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν κλέφτη» και «Ελευθερία», οι διαδηλωτές στη Μόσχα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB). Περιστοιχίζονταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ωστόσο μέχρι τις 20:00, δύο ώρες μετά την έναρξη της κινητοποίησης, δεν είχε γίνει κάποια προσπάθεια επέμβασης για να διαλυθεί το πλήθος.
Hundreds of protesters were arrested in Russia, after thousands took to the street in support of jailed opposition leader Alexei Navalny — on the same day President Vladimir Putin warned other countries not to cross 'red lines.' pic.twitter.com/P6pRUHKXGl
— DW News (@dwnews) April 21, 2021
Στην Αγία Πετρούπολη οι συλλήψεις ήταν περισσότερες, σε σύγκριση με τη Μόσχα. Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί ένα όπλο ακινητοποίησης (τέιζερ) εναντίον ενός διαδηλωτή.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, ωστόσο άλλοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι επειδή δεν ήταν μεγαλύτερη η κινητοποίηση.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η δράση θα μπορέσει να σώσει τον Ναβάλνι, χρειάζονταν τουλάχιστον 200-300.000 άνθρωποι στον δρόμο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό», παρατήρησε ο Αλεξάντρ Μπουτούζοφ, 51 ετών.
Οι υποστηρικτές του γνωστότερου επικριτή του Κρεμλίνου φοβούνται ότι θα πεθάνει στη φυλακή, καθώς συνεχίζει εδώ και τρεις εβδομάδες την απεργία πείνας και ζητούν να του παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οι Αρχές απαντούν ότι ο Ναβάλνι αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος και προειδοποιούν ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.