Την «έντονη καταδίκη» για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014 εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ.
«Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα των τσεχικών Αρχών, βάσει εκτεταμένων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU διέπραξαν αυτές τις ενέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για κάθε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και από οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια που στοχεύει σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ» και υπογραμμίζει ότι «η Ρωσία πρέπει να απέχει από δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι ενέργειες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά των συμφερόντων και της ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών μελών της «θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται με την αυστηρότερη αποφασιστικότητα, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την περίπτωση».
Βασικοί πυλώνες της πολιτικής Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε ενώπιον των Ρώσων βουλευτών την ετήσια ομιλία του για την κατάστασης της Ρωσίας, εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση και πριν από τις διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι, που απειλούνται με καταστολή.
Πέντε σημεία από την σχετικά σύντομη –μία ώρα και 18 λεπτά– ομιλία του Ρώσου προέδρου:
Η «κόκκινη γραμμή»
«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα έχει την ιδέα να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή με την Ρωσία», προειδοποίησε, αλλά σπεύδοντας να διευκρινίσει: «Εμείς θα ορίσουμε πού βρίσκεται αυτή».
Η ένταση ανάμεσα στην Δύση και την Μόσχα είναι υψηλή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, της υπόθεσης Ναβάλνι, των κατηγοριών για τις ενέργειες της ρωσικής κατασκοπείας, της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, της μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης το 2020 κατά των ΗΠΑ, των νέων αμερικανικών κυρώσεων…
Ωστόσο, ωστόσο, παρά την συγκυρία αυτή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να συναντηθούν σε τρίτη χώρα.
Πανδημία Covid-19
«Οι επιστήμονές μας έχουν κάνει μία πραγματικά θεαματική επιτυχία. Η Ρωσία διαθέτει πλέον τρία αξιόπιστα εμβόλια κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «συλλογική ανοσία το φθινόπωρο».
Αν και η Ρωσία δηλώνει ότι διαχειρίστηκε την επιδημία κατά «περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και επαίρεται για τις διεθνείς παραγγελίες του εμβολίου Sputnik V, οι δείκτες θνητότητας έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και αποκλίσεις.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έκαναν χθες λόγο για 106.706 θανάτους, όταν η στατιστική υπηρεσία Rosstat είχε μετρήσει 224.000 θανάτους στο τέλος του Φεβρουαρίου, γεγονός που τοποθετεί την Ρωσία ανάμεσα στις πλέον πληγείσες από την επιδημία χώρες στον κόσμο
https://www.youtube.com/watch?v=KW2hV5yb-oU
Οικονομία
«Το σημαντικότερο τώρα είναι να διασφαλίσουμε την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών», δήλωσε ο Πούτιν στην στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως της πανδημίας. Υποσχέθηκε «απευθείας στήριξη» στις οικογένειες με παιδιά και δήλωσε ότι θέλει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
«Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει παρά όταν αναπτύσσονται οι περιφέρειές της», πρόσθεσε υποσχόμενος σημαντικές επιδοτήσεις στις περιοχές αυτές που είναι ήδη οικονομικά εξαρτημένες από την Μόσχα.
Οι υποσχέσεις αυτές διατυπώνονται λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αν και ο Πούτιν παραμένει δημοφιλής, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία όχι και τόσο. Προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά μόνο με το 21% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada τον Μάρτιο.
Λευκορωσία
Είναι το μόνο θέμα διεθνούς πολιτικής στο οποίο αναφέρθηκε συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος το σαββατοκύριακο θύμα του οποίου, είπε, ότι υπήρξε ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Στην Δύση «όλοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε» αλλά «τι θα γινόταν αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε επιτύχει;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Πούτιν.
Λουκασένκο και Πούτιν κατηγορούν τους Δυτικούς για αποσταθεροποίηση των χωρών τους. Θα συναντηθούν αύριο στην Μόσχα, με τους αναλυτές να κάνουν την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν ανακοινώσουν νέα μέτρα «ολοκλήρωσης» των δύο χωρών τους, θέτοντας το Μινσκ ακόμη περισσότερο υπό την κηδεμονία της Μόσχας.
Κλίμα
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» και «να δημιουργήσουμε βιομηχανία ανακύκλωσης των εκπομπών του άνθρακα», είπε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή. Έχουν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και γιγάντιες πυρκαγιές.
Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετωπίζει θετικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οραματίζεται την ανάπτυξη εμπορικού θαλάσσιου δρόμου στην Αρκτική που θα ενώνει την Ευρώπη και την Ασία.
Σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παρουσιάσει την δική του προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής που έχουν προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.