Λαμπρή χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται, καθώς πρόκειται για τον… εξελιγμένο τύπο του πασχαλινού ψωμιού. Το ψωμί συμβολίζει τη ζωή, ενώ οι πλεξούδες και οι κόμποι την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Για πολλούς θεωρείται μπελαλίδικη παρασκευή. Ωστόσο, η συνταγή μπορεί να γίνει και με μεζούρες απλής κουζίνας.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» του pontosnews.gr παρουσιάζουν ένα εύκολο, αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι σε τέσσερα απλά βήματα, για να γεμίσει το σπίτι αρώματα Ανατολής. Η δόση είναι για τρία μεγάλα τσουρέκια.
1ο μίγμα
2 κύβοι νωπής μαγιάς (50 γρ.) |
½ κούπα χλιαρό νερό |
1 κούπα αλεύρι για τσουρέκι |
1 κ.σ. ζάχαρη |
2ο μίγμα
1 κούπα φρέσκο γάλα χλιαρό |
4 αυγά μεσαία |
1 ½ κούπα ζάχαρη |
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι |
1 πρέζα αλάτι |
½ κ.γ. μαστίχα |
½ κ.γ. μαχλέπι |
3 βανίλιες |
½ πλάκα βούτυρο λιωμένο (125 γρ.) |
1.300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι |
½ κ.γ. κάρδαμο (προαιρετικά) |
Επιπλέον υλικά
1 κρόκος αραιωμένος με 1 κ.σ. γάλα |
Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα |
- Ομογενοποιούμε το 1ο μίγμα και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ελαφρώς και προσθέτουμε το γάλα, το πορτοκάλι, το 1ο μίγμα και τα μπαχαρικά. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο. Τέλος προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για μία ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και κάθε μέρος σε τρία «κορδόνια». Πλάθουμε σε πλεξούδες και ξεκουράζουμε για ακόμα μία ώρα.
- Έπειτα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
- Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 55 λεπτά στον αέρα.
Μυστικά για τέλεια τσουρέκια:
- Χρησιμοποιούμε πάντα αλεύρι για τσουρέκι, διότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γλουτένη που βοηθούν στο καλό φούσκωμα και στη δημιουργία ινών.
- Δεν αντικαταστούμε το βούτυρο αγελάδος με φυτικής προέλευσης «βούτυρα», διότι έχουμε απώλεια γεύσης και αρωμάτων.
- Είμαστε υπομονετικοί όσο αφορά την ξεκούραση της ζύμης. Είναι σημαντικός παράγοντας για αφράτα τσουρέκια.
- Δεν προσθέτουμε καυτά το νερό ή το γάλα ώστε να μην κάψουμε τη μαγιά.
Πώς αξιοποιούμε ένα ξερό ή μπαγιάτικο τσουρέκι:
- Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το κάνουμε αυγόφετες. Το σερβίρουμε με γιαούρτι ή σαντιγί και φρέσκα φρούτα για ένα πλούσιο πρωινό.
- Το κάνουμε εκμέκ, ο οποίο άλλωστε παραδοσιακά γίνεται με ένα γλυκό ψωμί παρόμοιο με αυτό του τσουρεκιού.
- Μπορούμε επίσης να το «διαλύσουμε» σε ίνες, να το ανακατέψουμε με τριμμένα μπισκότα και λιωμένη σοκολάτα και να πλάσουμε τρουφάκια.
Σάββας Καρίπογλου