Την ικανοποίησή του για τους διπλωματικούς χειρισμούς του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (και οι οποίοι επικρίνονται σήμερα από τα τουρκικά ΜΜΕ), εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών πήγε σήμερα στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το ταξίδι του στην Τουρκία.
Κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν χθες ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι είχε το πράσινο φως να απαντήσει αναλόγως σε ενδεχόμενη πρόκληση.
Η πρόκληση αυτή εκδηλώθηκε με έναν θερμό διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να κάνει τη διόρθωση, ζητώντας να αποφεύγονται οι ψευδείς ειδήσεις και η προκλητική ρητορική.
Βέβαια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν πτοήθηκε, αλλά συνέχισε κατηγορώντας τον ομόλογό του για «προκλητικές δηλώσεις».
«Είπατε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αυτό είναι κάτι που συζητάμε μεταξύ μας, αν εσείς το αναφέρετε εδώ, δεν μπορώ να μην απαντήσω» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη, και τονίζοντας ότι αντιθέτως η Τουρκία αποδέχεται ως «Ρωμιούς» τις μειονότητες της Κωνσταντινούπολης.
Έπειτα, ανέφερε ότι οι δηλώσεις της ΕΕ δεν αφορούν το Διεθνές Δίκαιο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, και για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και έκανε λόγο για «ελληνικές τακτικές επαναπροώθησης».
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, και προσθέτοντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος», εξήγησε.
«Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι η Άγκυρα έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λοζάνης που προβλέπει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, «είτε της αρέσει, είτε όχι».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας στην Ελλάδα πως θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει τον καβγά ή να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
«Ο στρατός κοστίζει χρήματα, δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι στα νησιά;», ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια.