Ραντεβού με την ιστορία δίνουν οι Πόντιοι του Νόργουοκ που σε έναν μήνα θα έχουν τη χαρά να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πρώτο μνημείο του είδους το οποίο θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ.
Το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος», θα τοποθετηθεί στο πάρκο Irving C. Freese στο Κονέκτικατ.
Το πάρκο βρίσκεται στο Νόργουοκ, ένα «ποντιακό χωριό» μισή ώρα από το Μανχάταν, όπου ζουν περίπου 500 οικογένειες που όπως σημειώνει σε ανάρτησή της στο facebook η φλογερή Πόντια δασκάλα Βασιλική Τσανακτσίδου «δεν είναι απλά ποντιακής καταγωγής αλλά μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά, ζούνε ποντιακά».
Η τοποθέτηση του μνημείου σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι απλό, καθώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και χρειάζεται ισχυρό λόμπι για να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση. Όπως φαίνεται, οι Πόντιοι του Νόργουοκ ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν και τα κατάφεραν. «Για δεκαετίες παλέψαμε με όποιον τρόπο μπορέσαμε και ήταν για όλους μας μονόδρομος. Δεν δεχτήκαμε κανένα όχι και καμία “λογική”. Δεν επιτρέψαμε να μας αγνοήσουν και απαιτήσαμε σαν Αμερικανοί πολίτες το δικαίωμα μας να τιμήσουμε τις ρίζες μας και την βαριά ιστορία μας», τονίζει μεταξύ άλλων η Βασιλική Τσανακτσίδου.
Το μνημείο
Στη γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνονται η ποντιακή λύρα, ο αετός του Πόντου, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά και ο στίχος «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Διακρίνεται ένα καραβάνι ανθρώπων που αναπαρίσταται σε μπρούτζο.
Στην αναθηματική πλάκα υπάρχει γραμμένο στα αγγλικά το εξής: «Έχοντας διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο, ξανάχτισαν τα σπίτια και τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι και ο πολιτισμός τους χάρη στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή τους. Εκ μέρους των παππούδων και των προπαππούδων μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες στη σπουδαία πόλη του Νόργουοκ. Εδώ βρήκαν ένα νέο σπίτι και την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, όπως πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος».
Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Νόργουοκ πριν από περίπου 110 χρόνια και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο.
Όμως το μνημείο δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντίων του Νόργουοκ αλλά όλων των Ποντίων. Για αυτό, όπως γράφει η Τσανακτσίδου «Ας προσπαθήσουμε εκείνη την ημέρα να είμαστε όλοι στο Νόργουοκ και ας μην μας επιτρέπουν οι συνθήκες την φυσική μας παρουσία εκεί. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας όχι για να σας δείξουμε τι καταφέραμε αλλά για να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά που μας ενώνουν και προ πάντων το τάμα στους προγόνους και στην ιστορία μας».
Η Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος» ετοιμάζει εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα και καλεί όλους να δώσουν το παρών.