Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι βαρετή; Μπορεί η λέξη στιφάδο να παραπέμπει στο κρέας, αλλά σαν τεχνική μπορεί να δώσει πεντανόστιμα πιάτα. Το μυστικό είναι στα καρυκεύματα, στο κόκκινο κρασί και φυσικά στα κρεμμύδια.
Έτσι οι πατάτες μαζί με τα δαμάσκηνα γίνονται ένα νηστίσιμο και γρήγορο στιφάδο.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» του pontosnews.gr παρουσιάζουν αυτό το γευστικό, χορταστικό και θρεπτικό πιάτο, με πολίτικο αέρα και μοναστηριακή φιλοσοφία.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτείνονται κόκκινα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο που μεγαλώνει στην ΠΟΠ περιοχή της Νεμέας, ή κρασιά με βάση τη συγκεκριμένη ποικιλία. Τα αρώματα και οι γεύσεις από τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά και τα μελωμένα κρεμμυδάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με την πλούσια σε αρώματα και οξύτητα ποικιλία, που όμως δεν έχει έντονες τανίνες.
Επειδή όμως απουσιάζει το κρέας, θα μπορούσαμε να διαλέξουμε κι ένα ροζέ, επίσης Αγιωργίτικο.
500 γρ πατάτες baby καθαρισμένες (ή κανονικές, κομμένες σε μέγεθος της αρεσκείας μας) |
15 κρεμμυδάκια για στιφάδο |
20 δαμάσκηνα αποξηραμένα |
500 γρ ντομάτα στον τρίφτη |
½ κούπα κρασί κόκκινο |
1 δαφνόφυλλο |
1 ½ κ.γ. αλάτι |
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή |
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο |
½ κ.γ. ρίγανη |
Κανέλα και μοσχοκάρυδο | |
Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα |
- Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, τα δαμάσκηνα, την ντομάτα και το νερό.
- Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 με 50 λεπτά (εξαρτάται το μέγεθος της πατάτας).
Σάββας Καρίπογλου