Την έναρξη της «Επανάστασης του Γουτεμβέργιου» και της εποχής των τυπωμένων βιβλίων στη Δύση σηματοδότησε η μαζική παραγωγή της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, που τυπώθηκε με χρήση κινητών μεταλλικών στοιχείων-γραμμάτων στην Ευρώπη.
Η Βίβλος των 42 στίχων ή Βίβλος του Μαζαρέν όπως επίσης αποκαλείται, θεωρείται βιβλίο υψηλής αισθητικής και ποιότητας.
Πρόκειται για έκδοση της Βουλγάτας – η λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. από τον Ιερώνυμο κατ’ εντολή του Πάπα Δάμασου Α΄ και υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία– που τυπώθηκε τη δεκαετία του 1450, στα λατινικά από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στο Μάιντς, της Γερμανίας.
(Φωτ.: Google/Doodle)Διασώθηκαν 49 αντίτυπά του και θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία του κόσμου, παρόλο που δεν έχει πουληθεί πλήρες αντίγραφό του από το 1978. Δεν είναι σαφές πόσα αντίτυπα εκτυπώθηκαν, ωστόσο σε μία επιστολή του 1455 αναφέρεται πως εκτυπώθηκε 158 και 180 αντίτυπα.
Ο Γουτεμβέργιος που τιμάται σήμερα από το doodle της Google, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1398, σε οικογένεια σιδηρουργών, και πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1468. Ήθελε να γίνει χρυσοχόος αλλά ευτυχώς για όλους εμάς έγινε τυπογράφος.
Η Βίβλος δεν είναι το πρώτο βιβλίο του. Οι προετοιμασίες για την εκτύπωσής της άρχισαν μετά το 1450 αλλά τα πρώτα ολοκληρωμένα αντίγραφα ήταν διαθέσιμα μεταξύ 1454-1455.