Υπέρ του διαλόγου που θα οδηγήσει στη διασφάλιση της παγκόσμιας… ασφάλειας τάχθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.
«Οι δύο πλευρές δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν το διάλογο για τα ζητήματα που είναι πιο σημαντικά όσον αφορά τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας, κάτι που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσίας και των ΗΠΑ αλλά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Πούτιν να οργανώσουν μια σύνοδο κορυφής «στο προσεχές μέλλον», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν ο δεύτερος δέχθηκε.
Το Κρεμλίνο ανέφερε πως συζήτησαν τις εντάσεις που σχετίζονται με το ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο NATO. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους έχουν ξαναρχίσει και οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν μίλησε για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης που θα βασίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2015 αλλά το πολιτικό σκέλος τους δεν εφαρμόστηκε.