Στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εγγράφηκε ο χορός Ακτσάαμπατ (τουρκικά: Akçaabat), ο οποίος έλκει το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, τα ελληνικά Πλάτανα της Τραπεζούντας ή διαφορετικά την Ερμώνασσα των αρχαίων Ελλήνων.
Ο χορός της πατρίδας του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τον ποντιακό χορό σέρρα.
Άλλωστε, Σέρρα ονόμαζαν οι Έλληνες ποτάμι της περιοχής των Πλατάνων – «Εντώκαν το πουλόπο μου ση Σέρρας το ποτάμιν / εκείνο κι άλλα τέσσερα είνας αβτζής εντώκεν» λένε οι στίχοι στο γνωστό δημώδες άσμα του Πόντου.
Ο φάκελος είχε κατατεθεί στην UNESCO από το 2016. «Είναι τα πάντα για εμάς. Τον χορεύουμε σε γάμους, σε γλέντια, στους αποχαιρετισμούς των στρατιωτών. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ακίνητος όταν ακούει το νταούλι, την κεμεντζέ και το ζουρνά», ανέφερε ο δήμαρχος του Ακτσάαμπατ Οσμάν Νουρί Εκίμ, τονίζοντας ότι χορευτικές ομάδες από την περιοχή λαμβάνουν συχνά μέρος σε διαγωνισμούς. Μάλιστα, το 1983 είχαν πάρει την πρώτη θέση σε Φεστιβάλ Λαογραφίας στην Ιαπωνία.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι η αναγνώριση του τοπικού αυτού χορού θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA.
«Έχει τις περισσότερες φιγούρες από κάθε άλλο χορό στην περιοχή», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Λαϊκού Συνδέσμου Ακτσάαμπατ Αχμέτ Γιαλτσίν Τσιλινγκίρογλου.
Το χορευτικό μοτίβο, όπως εξήγησε, θυμίζει την κίνηση των φύλλων των δέντρων, την κίνηση των κωπηλατών ή ακόμα και τα κύματα που χτυπούν στην ακτή και υποχωρούν, καθώς οι χορευτές ταλαντώνουν ρυθμικά τους ώμους και τους γοφούς και σχηματίζουν μεγάλα τόξα με τα πόδια.