Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε σήμερα ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος στις 24 Φεβρουαρίου ο Ιάκωβος Τσούνης είχε τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του», αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο εκλιπών δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη» έγραψε στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η τελευταία επιθυμία μου είναι να φύγω ξυπόλητος από τη ζωή, πεινώντας, όπως ξεκίνησα στην αρχή», είχε δηλώσει ο Ιάκωβος Τσούνης.
Είχε γεννηθεί στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο παιδί της οικογενείας του δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.
Σε ηλικία 16 ετών κατετάγη εθελοντής στο στρατό και πήγε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.
Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
Είχε διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.