Μια μικρή διατροφική… έκπληξη είναι το λεμόνι, καθώς είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχει τις Β1, Β2, Β3 και Β6 και παράλληλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Εκτός από νοστιμιά που χαρίζει στα φαγητά, ο χυμός του είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών.
Ειδικά η λεμονάδα θεωρείται ένα «υγιές» ποτό, κυρίως όταν καταναλώνεται το πρωί. Ο Σάββας Καρίπογλου δίνει τη συνταγή για τη σπιτική λεμονάδα και αξιοποιεί και τις λεμονόκουπες για μια πανεύκολη μαρμελάδα.
Για τη λεμονάδα
1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού περασμένο από ψιλό σουρωτήρι (περίπου 7 λεμόνια) |
1 κούπα ζάχαρη |
Μισή κούπα νερό |
1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο |
- Βάζουμε το λεμόνι, το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον αποξηραμένο δυόσμο.
- Για να ολοκληρώσουμε την λεμονάδα βάζουμε ⅓ από τη βάση που φτιάξαμε και ⅔ νερό, μεταλλικό ή ανθρακούχο.
Για τη μαρμελάδα
Οι λεμονόκουπες που περισσεύουν |
500 γρ. ζάχαρη |
- Βράζουμε τις λεμονόκουπες για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις χτυπάμε στο μπλέντερ με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.