Ιδιαίτερη χρονιά είναι το 2021 για τους Έλληνες της Κόρδοβας της στην Αργεντινή, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου τους. Η Ελληνική Κοινότητα της Κόρδοβας (Colectividad Helenica de Córdoba) γιορτάζει φέτος μαζί με τα γενέθλιά της τη μεγάλη επέτειο του απανταχού Ελληνισμού, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να φέρει τον ελληνικό πολιτισμό ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες, αλλά και στους φιλέλληνες που τους έχουν «αγκαλιάσει».
Από τον Μάρτιο, τον μήνα της Επανάστασης, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων και μέλος της Κοινότητας Νίκος Κοντός, κυβερνητικά και άλλα δημόσια κτήρια της πόλης φωτίστηκαν με τα ελληνικά χρώματα για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.
Για τον Απρίλιο έχει σχεδιαστεί η δημόσια παρουσίαση παραδοσιακών χορών στον δρόμο και στην ύπαιθρο, με σεβασμό στα μέτρα που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα της πανδημίας και οι υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ ο Μάιος είναι ο μήνας που η Ελληνική Κοινότητα της Κόρδοβας τιμά τις γυναίκες και τη συμβολή τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών παραδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Νίκο Κοντό, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συζητήσεων με αναφορές σε Ελληνίδες που έχουν διαδραματίσει τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην κοινότητα.
Ο Ιούνιος είναι ο γενέθλιος μήνας της κοινότητας και σε αυτήν θα είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις που θα «τρέξουν» κατά τη διάρκειά του.
Οι Έλληνες της Κόρδοβας θα ανταποδώσουν στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής την «αγκαλιά» συμπόρευσης που άνοιξαν γι’ αυτούς όλα αυτά τα χρόνια. Αφιερωμένες στον αθλητισμό θα είναι οι εκδηλώσεις του Ιουλίου με δημόσιες εκφράσεις ευχαριστίας προς τους αθλητές και τα ιδρύματα, «που έβαλαν το όνομα της αγαπημένης μας πατρίδας στην κορυφή του διεθνούς αθλητισμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Κοντός, ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή της Κοινότητας στο Youth Athletics League του Δήμου Μενδιολάζα.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας, στην οποία θα είναι αφιερωμένες και οι εκδηλώσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Κοινότητα θα γιορτάσει συμπράττοντας με το Universidad Nacional de Córdoba.
Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Ελληνική Κοινότητα Κόρδοβας θα συμμετάσχει στις γιορτές στο Sierras Chicas, φέρνοντας τον ελληνικό πολιτισμό και τη γαστρονομία στην επαρχία της Αργεντινής, ενώ ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της νεολαία της Κοινότητας, με μια σειρά από δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η χρονιά θα κλείσει, τον Δεκέμβριο, με ένα μεγάλο πάρτι, ενώ καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους θα υπάρξουν δραστηριότητες με πολιτιστικό -και όχι μόνο- πρόσημο που στόχο έχουν να φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Μια κοινότητα με οκτώ δεκαετίες ζωής
Η τότε «Colectividad Helénica de Córdoba de Socorros Mutuos» ιδρύθηκε στις 29 Ιουνίου 1941. Η αρχική έδρα της βρισκόταν στη γωνία των οδών Catamarca και La Rioja στην πόλη, στο εργοστάσιο υποδημάτων του πρώην προέδρου. Το 1947 οι Έλληνες στην Κόρδοβα έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για την απόκτηση μιας στέγης, όπου θα μπορούσαν να συναντιούνται και να αναπτύσσουν δράσεις με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των εθίμων τους. Η νέα έδρα στην οδό Santa Rosa 1130 συνεχίζει να στεγάζει έως σήμερα την ελληνική κοινότητα και να αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Έλληνες και τους φιλέλληνες της περιοχής.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ιδρύθηκε και η Αδελφότητα των Ελλήνων Κυριών της Κόρδοβας προκειμένου να συνεργαστεί με την αντίστοιχη κυπριακή οργάνωση. Σήμερα, η Αδελφότητα στέκεται πολύτιμος αρωγός στο πλευρό εκείνων των Ελλήνων που βιώνουν τη μοναξιά, δεν έχουν συγγενικά πρόσωπα να τους νοιαστούν ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ευρύ είναι το πεδίο της φιλανθρωπικής δράσης της Αδελφότητας όπως και η αγαστή συνεργασία της με το σχολείο «Grecia».
Πιστοί και στις θρησκευτικές παραδόσεις, οι Έλληνες της Κόρδοβας αποφάσισαν να αναγείρουν και μια εκκλησία προκειμένου να ικανοποιήσουν τις θρησκευτικές και πνευματικές τους ανάγκες. Το έργο της αποπεράτωσης του ιερού ναού ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1993 ο ελληνορθόδοξος ναός San Juan El Preursor λειτουργεί ανελλιπώς με την παρουσία και την προσήλωση του εφημέριου της και της Αρχιεπισκοπής.
Πολλές είναι οι οικογένειες και οι προσωπικότητες μεταξύ των Ελλήνων της Κόρδοβας που έχουν αποκτήσει φήμη στην Κοινότητα αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως ο πρόεδρος της Κοινότητας και πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργεντινής Φελίπε Ντρίτσος αλλά και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Μονσινιόρ Ιωσήφ.
Θεματοφύλακες της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού στην Κόρντομπα, η Κοινότητα, η Αδελφότητα Κυριών και η Εκκλησία συνεργάζονται στενά για να διατηρήσουν την κληρονομιά που σφυρηλάτησαν οι πρόγονοί τους με τόση προσπάθεια και αφοσίωση.
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.