Η ευρηματικότητα και η ενεργητικότητα των Ελλήνων, ειδικά της διασποράς, δεν έχει όρια! Το τελευταίο προωθητικό βίντεο της βραδιάς που διοργανώνουν οι Έλληνες του Κρασνοντάρ της Ρωσίας στις 10 Απριλίου, το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.
Μια «τραγικοκωμωδία με στοιχεία τας-τους», όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι την πεντάλεπτη ταινία που δημιούργησαν, με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, αλλά και με αδιαμφισβήτητη γνώση της εποχής στην οποία αναφέρονται. Και δεν είναι άλλη από τη δεκαετία του ’80, κατά την οποία ζήτημα αν είχαν γεννηθεί όλοι οι συντελεστές του εξαιρετικού πρότζεκτ.
Άτομα νέα, με κέφι και μεράκι για αυτό που κάνουν, με διάθεση να ερευνούν, να μαθαίνουν και να μοιράζονται τη γνώση με έξυπνο και συγκινητικό τρόπο με τα μέλη και τους φίλους τους, απαρτίζουν την Ελληνική Εθνικοπολιτιστική Αυτόνομη Κοινότητα «Ρωμιοσύνη», υπό τον πρόεδρο Κώστα Κεσίδη.
Αυτή τη φορά, με σκοπό να διαδώσουν τη βραδιά που ετοιμάζουν για να γιορτάσουν τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, μας πηγαίνουν στις εποχές «όχι και τόσο μακρινές, 40-50 χρόνια πριν», όταν στους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης απαγορευόταν να συγκεντρώνονται και να τιμούν τις εθνικές επετείους, όπως η 25η Μαρτίου. Ήταν ενάντια στο νόμο.
Όμως, οι Έλληνες βρήκαν τη λύση: αποφάσισαν να συγκεντρώνονται δήθεν για… γάμο, αλλά με τα όλα του, αφού «στους γάμους οι Έλληνες δεν πιάνονταν»!
Και μετά… παρακολουθούμε, σε αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο-ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια, όταν όλα ήταν απλά, αυθόρμητα και γεμάτα ανεπιτήδευτη χαρά, έναν «γάμο αλά ελληνικά», που υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν και μυστικός.
Εξάλλου, έτσι είναι ο τίτλος της «ταινίας»: Ο μεγάλος μου ελληνικός μυστικός γάμος, με σαφή αναφορά στη δημοφιλή αμερικανική ταινία My Big Fat Greek Wedding, αλλά με το στοιχείο του μυστικού, αφού έπρεπε να μην γίνουν αντιληπτοί από τα όργανα του καθεστώτος. Αλλά πού;
Πομπή αυτοκινήτων με ποντιακά στο φουλ, με όργανα, με κορδέλες και μπαλόνια, και φυσικά με την κούκλα στολισμένη νύφη στο καπό του αυτοκινήτου! Στο ψευτο-νυφέπαρμαν το κλαρίνο και το τας –με ίσως περισσότερα χαρακτηριστικά του καυκασιανού «σαλαχό»–, κυριαρχούν, παρασέρνουν στο χορό.
Και όλα αυτά με έναν σκοπό: Να βρεθούν όλοι οι Έλληνες σε απαρτία και κεκαλυμμένα να τιμήσουν την 25η Μαρτίου. «Ζήτω!» θα φωνάξουν όλοι μαζί, προτού ενωθούν σε κύκλο στο ρυθμό του Μπιθικώτση με «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα».
Ο σκοπός των νέων της «Ρωμιοσύνης» του Κρασνοντάρ; Σήμερα που δεν υπάρχουν πλέον απαγορεύσεις και περιορισμοί, και μπορούμε ελεύθερα να τιμούμε τις εθνικές επετείους και να θυμόμαστε τους ήρωες προγόνους μας, να μην λείπουμε από τέτοιες εκδηλώσεις.
Στο τέλος του βίντεο οι διοργανωτές τονίζουν ότι για να τιμήσουν εκείνους τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης που αγωνίστηκαν και έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να κρατήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη μνήμη της καταγωγής και όλα τα ήθη και έθιμα των προγόνων στα παιδιά τους, η βραδιά στιλιστικά θα παραπέμπει στη δεκαετία του ’80, ζητώντας οι καλεσμένοι να ντυθούν αναλόγως.
«Το μουστάκι καλοδεχούμενο! (*μόνο για τους άνδρες)», σημειώνουν με χιούμορ.
«Ελάτε! Τέτοια βραδιά μη τη χάσετε!» μας καλούν από ’κει. «Ν’ αϊλί που ’κι θα ευρίεται!», δηλαδή στις 10 Απριλίου στο κέντρο διασκέδασης «Παλιά πόλη» του Κρασνοντάρ, και χάσει τον «μεγάλο ελληνικό γάμο» που θα μιμηθούν και πάλι.
Πόσες μνήμες ξύπνησαν αυτοί οι «τρελοί» του Κρασνοντάρ. «Τρελοί» με την έννοια που είπε ο Γέρος του Μοριά για την Ελληνική Επανάσταση του 1821: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση».
Εύγε στους νέους της «Ρωμιοσύνης». «Ν’ αϊλί που ’κι θα ευρίεται!».
Χριστίνα Χαφουσίδου