«Ανήκω στη δεύτερη γενιά προσφύγων. Ο διχασμός στον οργανωμένο ποντιακό χώρο ξεκίνησε από εμάς, από τη δική μου τη γενιά. Εμείς έχουμε και το χρέος να το διορθώσουμε αυτό και θα το κάνουμε. Δεν στοχοποιώ κανέναν. Μιλάω πρωτίστως για τη δική μου ευθύνη».
Πόνος, προβληματισμός, κάποιας μορφής τύψεις, αλλά και ελπίδα ότι σύντομα θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για τον οργανωμένο ποντιακό χώρο συμπυκνώνονται στην παραπάνω φράση του 79χρονου σήμερα πρώην στρατιωτικού γιατρού και επί πολλές δεκαετίες προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης Κωνσταντίνου Σανίδη.
Ενός ανθρώπου που από τη νεαρή του ηλικία ακόμα προσέφερε από διάφορα πόστα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, προωθώντας τις ιδέες και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, αρχικά ως μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αργότερα ως ιδρυτής του Συλλόγου Ποντίων με καταγωγή από τη Ματσούκα και από το 1989 ως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.
Στη δύση της ζωής του, αν και τα πόδια του κρατάνε ακόμα, όπως λέει ο ίδιος στο pontosnews.gr, ο Κωνσταντίνος Σανίδης δεν σταματάει να ονειρεύεται αλλά και να προσπαθεί από το δικό του μετερίζι για την επίτευξη της ενότητας στον ποντιακό χώρο.
Μάλιστα, εκμυστηρεύεται στο pontosnews.gr ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μία ομάδα που εργάζεται με όλη της την ψυχή για την πολυπόθητη ενότητα. Mια ομάδα που αποτελείται και από επιφανείς Ποντίους, προσωπικότητες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς του επαγγελματικού στίβου, του ακαδημαϊκού χώρου, αλλά και γενικότερα της κοινωνικής ζωής. Έχοντας βαθιά πίστη σε αυτή την ομάδα, στον πόθο που κρύβουν στις ψυχές τους τα μέλη της και βέβαια στις ικανότητές τους, ο Κωνσταντίνος Σανίδης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επίτευξη του στόχου είναι κοντά.
«Μετρώ αρκετές δεκαετίες στην πλάτη μου και αισθάνομαι χαρά που κατάφερα να φτάσω μέχρι τα γεράματα. Σε όλη μου τη ζωή η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά είχε να κάνει μόνο με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό. Οφείλουμε όλοι μας βαθιά μέσα μας να σκεφτούμε ότι δεν αξίζουμε ως ποντιακός ελληνισμός να είμαστε διχασμένοι. Αυτό το γεγονός εδώ και πολλά χρόνια με προβληματίζει ιδιαίτερα και ξέρω ότι προβληματίζει και πάρα πολύ σκεπτόμενο κόσμο. Ο ποντιακός ελληνισμός πέρασε πολλά δεινά στο παρελθόν και τώρα ενοχλείται πολύ από την κατάσταση αυτήν. Αυτήν τη στιγμή σας κάνω κατάθεση ψυχής και δίνω την υπόσχεση ότι, όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για την επίτευξη της πολυπόθητης ενότητας στον ποντιακό χώρο», λέει στο Pontos News.
«Σημαντική και πολυάριθμη ομάδα»
Όπως λέει ο πρόεδρος της Ευξείνου λέσχης Κοζάνης, το εγχείρημα για την επίτευξη της ενότητας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο ήξερε από την αρχή ότι ήταν μεγάλο και όχι ιδιαίτερα εύκολα πραγματοποιήσιμο. Ήξερε από την αρχή ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει από κοινού από πολλούς και ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι να εμφορούνται από τον ίδιο πόθο.
«Έχει δημιουργηθεί μία ομάδα πολύ σημαντική και πολυάριθμη, που την απασχολεί πολύ το θέμα του διχασμού. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από πολλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλοι μαζί εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά τις δύο πλευρές, τις δύο ομοσπονδίες. Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι επικεφαλής του ποντιακού χώρου σήμερα. Όλα τα μέλη της ομάδας μας είναι διακεκριμένα άτομα στον επαγγελματικό, τον κοινωνικό, τον ακαδημαϊκό και βέβαια τον ποντιακό χώρο. Να έχουν υπόψη τους όλοι οι Πόντιοι ότι και εδώ που φτάσαμε σήμερα, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ωστόσο, είναι πεποίθησή μου ότι ο στόχος μας δεν απέχει πάρα πολύ από το να γίνει πραγματικότητα», λέει ο Κωνσταντίνος Σανίδης.
Κατά τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, εκτός από τις πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των μελών της ομάδας, συζητήσεις έγιναν και με εκπροσώπους των δύο ομοσπονδιών. «Γνωρίζομαι με όλους πολύ καλά και με αρκετούς εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε φίλοι με τους περισσότερους, μια και αρκετοί από τους επικεφαλής σήμερα κατάγονται από την περιοχή μας, αυτήν της Κοζάνης. Δεν έχω με κανέναν καμία προσωπική διαφορά. Η μόνη διαφορά που έχουμε, είναι αυτή των αντιλήψεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάνει και πολλές συζητήσεις με τους ίδιους τους φορείς. Δεν αξίζει ο ποντιακός ελληνισμός μια κατάσταση διχασμού. Πρέπει να έχουμε μία ομοσπονδία στην Ελλάδα και μία σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει στο pontosnews.gr.
«Δεν μας αποπροσανατόλισε ο κορονοϊός»
Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού και στην επίπτωση που τυχόν είχε αυτήν στην προσπάθεια της ομάδας, ο Κωνσταντίνος Σανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο κορονοϊός, μπορεί να μας αιχμαλώτισε, αλλά δεν κατάφερε να μας αποπροσανατολίσει από το στόχο μας. Δε θα πάψω να ασχολούμαι με το ζήτημα αυτό, όσο με βαστούν τα πόδια μου. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Όποιος επιμένει και έχει αγνό σκοπό, στο τέλος τον πετυχαίνει.
Αρκετά μέλη της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης γελούσαν, όταν τους έλεγε ότι πρέπει να αποκτήσει η Λέσχη μας το δικό της κεραμίδι. Η πίστη μας, όμως και η επιμονή μας έκανε την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης να έχει πλέον στην κατοχή της ένα τεράστιο κτήριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων», λέει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.
Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η έλλειψη ενότητας στον ποντιακό χώρο είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ενεργή συμμετοχή ο ποντιακός ελληνισμός στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Εξαιτίας της έλλειψης ενότητας υπήρξε παντελής απουσία του ποντιακού ελληνισμού από τις εορταστικές δράσεις για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821. Αυτό το γεγονός μας δίνει ένα ακόμα επιχείρημα, για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές το διχασμό και την έλλειψη ενότητας. Αν δε λύσουμε εμείς το πρόβλημα αυτό, οι νεότερες γενιές δεν θα έχουν πολλές δυνατότητες να το αντιμετωπίσουν», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Σανίδης.