Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, που όπως όλοι οι μύθοι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, στη δεκαετία του 1960 όταν υπογράφονταν τα συμβόλαια της αντιπαροχής προσφέρονταν κεράσματα για τα «καλορίζικα», αυτά που σήμερα γνωρίζουμε ως εργολάβους.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, το συγκεκριμένο γλύκισμα υπάρχει από τον 19ο αιώνα στην Αθήνα, και κατά μία εκδοχή συνδέεται με το φλερτ, καθώς εργολαβία αποκαλούνταν και το κόρτε, η ερωτική πολιορκία. Βέβαια, ούτε αυτό επιβεβαιώνεται από κάπου.
Και μπορεί να μην γνωρίζουμε για ποιον λόγο ονομάστηκε έτσι ένα γλυκό που σήμερα παραπέμπει σε… οικοδομή, εντούτοις πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη παρασκευή.
Ο Σάββας Καρίπογλου εδώ δίνει τη νηστίσιμη εκδοχή.
Για τη ζύμη
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
150 γρ. καρύδια τριμμένα |
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό |
Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική |
2 βανίλιες |
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ |
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού |
Μισή κούπα ελαιόλαδο |
Για τη μους
500 ml φυτική κρέμα |
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα |
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και πάρει μαστιχωτή υφή.
- Σε μια λαδόκολλα, με τη βοήθεια ενός κουταλιού δημιουργούμε κύκλους με τη ζύμη (διαμέτρου περίπου 4 εκ.) αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Υπολογίζουμε να έχουμε ζυγό αριθμό.
- Ξεκουράζουμε για 5 λεπτά τους εργολάβους και τους βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180°C, πάνω-κάτω αντιστάσεις.
- Για να φτιάξουμε τη μους λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στη σοκολάτα προσθέτουμε τη φυτική κρέμα κρύα, και χτυπάμε μέχρι να γίνει «αέρινο» το μίγμα.
- Αφού κρυώσουν οι εργολάβοι προσθέτουμε ανάμεσα σε δύο τη μους και πατάμε ελαφρά για να κολλήσουν.
≈
Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη, αλλά και τη μους, με μπαχαρικά (όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μαχλέπι, τζιντζερ, κ.ά.), ή και με καφέ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με άλλο ξηρό καρπό (όπως φιστίκι, αμύγδαλο, φουντούκι, κ.ά.), ή και με μίγμα ξηρών καρπών.