Το «Ελλάδα 2.0», ή επισήμως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού.
Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Απριλίου.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα καλά μελετημένο σχέδιο που περιλαμβάνει 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. «Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Την ψηφιακή μετάβαση του κράτους και της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας», εξήγησε.
Φιλοδοξία, σημείωσε, είναι να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη εξαετία. Το σύνολο των πόρων που θα διακινηθούν αγγίζει τα 57 δισ. ευρώ.
«Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για ένα σχέδιο που αλλάζει άρδην το πρότυπο της εθνικής οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», ανέφερε.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται το 37% των πόρων να διατεθεί για την πράσινη μετάβαση. Επίσης, περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων, αλλά και δύο σημαντικά έργα υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει, ο οδικός άξονας Ε65 στη Θεσσαλία και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.
«Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δράσεις που θα γίνουν είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα λόγο για σχέδιο με «ρηξικέλευθο χαρακτήρα», καθώς αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη.
Και συνέχισε: «Επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο».
Επίσης, μίλησε για δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και για μια νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» ξεκαθάρισε.
Τέλος, υπογράμμισε πως δεν αφορά μία κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας πως απλώνεται σε δεκαετίες και έτσι δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων.