Με δείγμα το Θρυλόριο, το ποντιακό χωριό της Ροδόπης που είναι γνωστό και για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ ποντιακής γαστρονομίας που διοργανώνει, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου αποφάσισε να μελετήσει τη σχέση των νέων με την ποντιακή διατροφή.
Το αποτέλεσμα της έρευνάς της το ανακοίνωσε στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας.
«Νέοι και ποντιακή διατροφή. Αναβιώνοντας και βιώνοντας την παράδοση με βάση τη μαγειρική ποντιακή παρακαταθήκη» ήταν το θέμα της εισήγησης. Όπως είπε στον ρ/σ Χρόνος 87,5 για την έρευνά της πήρε 30 συνεντεύξεις από κατοίκους του Θρυλορίου, ηλικίας 25-55 ετών.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ως “φορέας” της ποντιακής διατροφής ξεχωρίζει η γιαγιά. Μετά τη σκυτάλη παίρνει η μάνα. Αλλά οι σύγχρονες γενιές, με την απουσία της γιαγιάς και της μητέρας, όλο και λιγότερο βιώνουν την ποντιακή διατροφή», εξήγησε η Χρύσα Μαυρίδου.
Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα, όμως, είναι το ότι στο δίλημμα μεταξύ του γρήγορου φαγητού και της ποντιακής διατροφής, «υπερτερούσε η ποντιακή διατροφή στις επιλογές», με πιο δημοφιλή στις μικρότερες ηλικίες τα ποντιακά ζυμαρικά.
Μάλιστα, οι νέοι δηλώνουν ότι πιστεύουν στην αναγκαιότητα διάσωσης της διατροφικής παράδοσης και προτίθενται να προσπαθήσουν να την έχουν στο τραπέζι τους.
Βέβαια, η Χρύσα Μαυρίδου δεν παρέλειψε το τονίσει ότι το δείγμα της ήταν μικρό και μόνο από το Θρυλόριο. «Θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε αυτό το θέμα σε μια ευρεία έκταση. Στην πόλη είναι διαφορετικά τα πράγματα», κατέληξε.