Την πεποίθησή τους ότι το οργανωμένο ποντιακό κίνημα εκτός από παρόν έχει και μέλλον εκφράζουν στο pontosnews.gr μέλη ποντιακών νεολαιών, όλοι τους ομιλητές στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως. Με μια φωνή υποστηρίζουν ότι οι ποντιακής καταγωγής νέοι εξακολουθούν να τιμούν την παράδοση, να κρατούν τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους και να συμμετέχουν ενεργά στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Μάλιστα, επειδή πλέον σε αυτόν έχουν μπει πολλοί νέοι με επιστημονική κατάρτιση σε διάφορους τομείς, οι νεολαίοι πιστεύουν ότι η δική τους γενιά θα πάρει επάξια τη σκυτάλη από την προηγούμενη και θα καταφέρει να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, έχοντας όλα τα εφόδια να πετύχει και την ικανοποίησή τους.
Ακόμα και εκείνοι που πιστεύουν ότι αναγκαστικά, λόγω της πιεστικής καθημερινότητας, πολλοί νέοι σήμερα ασχολούνται περισσότερο επιφανειακά και όχι ουσιαστικά με την παράδοση, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι υπόλοιποι έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του ποντιακού ελληνισμού και να πετύχουν ακόμα και περισσότερα πράγματα από τις γενιές που ήταν περισσότερο κοντά χρονολογικά στην πρώτη γενιά προσφύγων.
«Θα κάνουμε, αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι»
Βέβαιος ότι η ποντιακή νεολαία, μόλις πάρει τη σκυτάλη από τους εμπειρότερους, θα καταφέρει να πετύχει, όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενες γενιές, εμφανίζεται στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Παγκόσμιας Ποντιακής Νεολαίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων Κύπρου «Υψηλάντης», Άλκης Αναστασιάδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πλέον νέοι ποντιακής καταγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναλάβει θέσεις «κλειδιά» σε διάφορους τομείς, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην ικανοποίηση των δίκαιων ποντιακών αιτημάτων.
«Η συγκρότηση της νεολαίας και κυρίως οι απόδημοι Έλληνες του Πόντου θα πάρουν τη σκυτάλη και θα φέρουν την αλλαγή. Σήμερα πολλοί νέοι Έλληνες απόδημοι κατέχουν θέσεις – “κλειδιά” στους χώρους της επιστήμης και της πολιτικής στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι μαζί οργανωμένα, με συλλογική δουλειά και καθοδήγηση από τους παλαιότερους, θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακόμα και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», λέει ο Άλκης Αναστασιάδης.
Ο ίδιος εξακοντίζει τα βέλη του σε βάρος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι υστερεί στην προώθηση των θεμάτων που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και υπογραμμίζει ότι ο ποντιακός ελληνισμός θα πρέπει να προχωρήσει μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους. «Δυστυχώς, το υπουργείο Εξωτερικών της μητέρας πατρίδας υστερεί. Έπρεπε να είχε στη ατζέντα του το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή η ατζέντα, Πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα του αρμενικού έθνους, Να κινούμαστε οργανωμένα και να πιέζουμε. Πρέπει να κινηθούμε μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους για τη διεθνή αναγνώριση όλων των Γενοκτονιών. Αυτό πιστεύω ότι είναι το σημείο-κλειδί. Τώρα ήρθε η σειρά της δικής μου γενιάς και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει αυτά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι», τονίζει ο Άλκης Αναστασιάδης.
«Το νοιώθουμε ως χρέος να ασχοληθούμε με την παράδοση»
Για μία ποντιακή νεολαία που έχει πάρει τρομερές βάσεις από τις προηγούμενες γενιές και η οποία βλέπει ως χρέος την ενασχόληση με την παράδοση και τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, κάνει λόγο στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης. «Είμαι δώδεκα χρόνια στη νεολαία της ΠΟΕ και βλέπω ως ευοίωνο το μέλλον. Η ενασχόληση με την παράδοση έχει γίνει μόδα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει εκφυλισμός. Έχουμε τρομερές βάσεις από τους προηγούμενους; και νοιώθουμε ως χρέος την ενασχόλησή μας. Βλέπω στις νεολαίες παιδιά με ακαδημαϊκές γνώσεις, που μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο σε διάφορα ζητήματα», λέει ο πρόεδρος της ΣΕΝ της ΠΟΕ.
Κατά τον ίδιο, πέρα από το ότι βελτιώνεται η ποιότητα της ποντιακής νεολαίας, αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που ασχολούνται. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οπουδήποτε στην Ελλάδα η νεολαία της ΠΟΕ διοργανώνει κάποια εκδήλωση, αμέσως τρέχουν νέοι για να βοηθήσουν. «Είναι σημαντικό ότι διοργανώθηκε ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο, αυτό της Νάουσας, διότι θα μπει ένα ακόμα λιθαράκι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Το τελευταίο μπορεί να μη γίνει τώρα, ίσως ούτε τα επόμενα δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Το έγκλημα της Τουρκίας δεν μπορεί να παραγραφεί», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης.
«Δεν ξεχνάμε, είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε»
Κατά τη Στεφανία Τανιμανίδου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά και αντιδήμαρχο Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού Θεσσαλονίκης, οι ποντιακής καταγωγής νέοι έχουν διατρανώσει και διατρανώνουν καθημερινά ότι δεν ξεχνούν, είναι παρόντες και συνεχίζουν. Όπως υποστηρίζει, η ποντιακή νεολαία, ως αδιάσπαστο μέρος του ελληνισμού, συμβάλλει θετικά στο παρόν και το αύριο της πατρίδας μας.
«Τα ποντιακά σωματεία με τη στελέχωσή τους και τις ενέργειες τους μέσω και της νεολαίας τους, έχουν δείξει ότι υπάρχει και ουσία και αποτέλεσμα. Η δε δραστηριότητα των νέων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής έχει και μία βιωματική σχέση μιας και ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής έχουν διατρανώσει και διατρανώνουν καθημερινά ότι ΔΕΝ ξεχνάμε, είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε. Είμαστε εδώ και αυτό προς κάθε κατεύθυνση. Το βιώνω ως αντιδήμαρχος Απόδημου Ελληνισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά, όπου παρατηρώ ιδιαίτερα στο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας ότι εδώ και 23 χρόνια κοντά, 10.000 νέοι και νέες έχουν δώσει ένα ουσιαστικό και δυναμικό παρόν. Παράλληλα μπορεί κανείς σαφώς να κάνει αναφορά στην πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας για την υλοποίηση αυτού του διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και αγκάλιασε η συντριπτική πλειοψηφία του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό είναι ένα ακόμη σπουδαίο θετικό βήμα που πιστοποιεί τα όσα παραπάνω ανέφερα. Αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην ποντιακή νεολαία, στα Ελληνόπουλα αυτά που συνεχίζουν απανταχού της υφηλίου να συμμετέχουν ως αδιάσπαστο μέρος του ελληνισμού, συμβάλλοντας θετικά στο παρόν και το αύριο της πατρίδας μας», τονίζει η Στεφανία Τανιμανίδου.
«Οι νέοι έχουν όρεξη, αλλά πολλοί το βλέπουν επιφανειακά»
Την όρεξη που έχουν οι νέοι ποντιακής καταγωγής να ασχοληθούν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Ξάνθης, Ευανθία Θεοδωρίδη, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η πλειοψηφία βλέπει αυτήν την ενασχόληση επιφανειακά. Όμως, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι αυτοί που ασχολούνται σε περισσότερο βάθος, είναι αρκετοί και μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση.
«Οι νέοι έχουν όρεξη να ασχοληθούν, όμως, πολλοί το κάνουν επιφανειακά. Τους τραβούν τα γλέντια, τα μουχαπέτια, θέλουν να μάθουν έναν ποντιακό χορό και μέχρι εκεί. Στο σύλλογό μας έρχονται και νέοι μη ποντιακής καταγωγής, όμως, το βασικό ενδιαφέρον πολλών είναι πότε θα γίνει ο χορός. Πιστεύω ότι γι’ αυτό κυρίως ευθύνεται η αστική περιοχή που μεγαλώνουν, η πιεστική καθημερινότητα και η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας. Όλα αυτά δεν τους επιτρέπουν να ασχοληθούν περισσότερο με την παράδοση. Δεν το θεωρούν τόσο αναγκαίο, το βλέπουν λίγο παλαιομοδίτικο το να μάθουν για τις ρίζες τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι, όσοι ασχολούνται βαθύτερα, είναι αρκετοί και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παράδοση. Θα συνεχίσουν να πενθούν τη 19η Μαΐου και να διεκδικούν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», λέει η Ευανθία Θεοδωρίδη.
«Υπάρχει πολύ δυναμική νεολαία»
Για μία πολύ δυναμική νεολαία στον οργανωμένο ποντιακό χώρο κάνει λόγο η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Παράδοσης της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, Μαρία Δεμερτζίδου. Υπογραμμίζει ότι η νεολαία είναι έτοιμη να διαδώσει το ηχηρό μήνυμα ότι η φλόγα του ποντιακού πολιτισμού δε θα σβήσει ποτέ.
«Να αναφέρω ως παράδειγμα ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν πολύ δυναμικοί σύλλογοι Ποντίων φοιτητών, με κορωνίδα αυτόν της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει πολλές δράσεις. Επίσης, δυναμική νεολαία υπάρχει σε κάθε ποντιακό σύλλογο, αλλά και στις δύο ομοσπονδίες. Για παράδειγμα, στο έθιμο των Μωμόγερων το 60%-70% είναι νέοι. Επίσης, η ποντιακή νεολαία παίρνει μέρος στα μουχαπέτια, πολλοί είναι λυράρηδες και τραγουδιστές, ενώ και πολλοί ερασιτέχνες καλλιτέχνες γράφουν δίστιχα. Στο εργαστήριό μας προσπαθώ να περάσω στους νεότερους ότι δεν είναι μόνο ο χορός. Είναι τα έθιμα, τα δίστιχα, η διάλεκτος. Όλοι εμείς οι νέοι προετοιμαζόμαστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού και πολλοί από εμάς έχουμε κατάρτιση σε διάφορους τομείς. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη σκυτάλη, πάντοτε με τη βοήθεια των μεγαλύτερων, αφού δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς παρελθόν. Είμαστε το αύριο του ποντιακού ελληνισμού», τονίζει η Μαρία Δεμερτζίδου.
«Η νεολαία θα αφήσει πίσω τις “μαύρες” σελίδες»
Πεπεισμένος ότι η ποντιακή νεολαία θα καταφέρει να συνεχίσει την κληρονομιά των παλαιότερων και θα πετύχει την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού εμφανίζεται το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, Χαράλαμπος Φανιάδης. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα, παράλληλα, η ποντιακή νεολαία να καταφέρει να αφήσει πίσω της τις «μαύρες» σελίδες του οργανωμένου ποντιακού χώρου και να πετύχει την ενότητα σε αυτόν.
«Τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι η ποντιακή νεολαία έχει αυξήσει τη συμμετοχή της σε διάφορες δραστηριότητες. Ευελπιστώ ότι η ποντιακή νεολαία, από θέμα νοοτροπίας, θα αφήσει πίσω τις “μαύρες” σελίδες στον ποντιακό χώρο και να ξεκινήσει μία δική της καινούργια σελίδα, όπως αρμόζει στον ποντιακό ελληνισμό. Να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα και να μην είναι μόνο συνεχιστής της παράδοσης, αλλά να φέρει και την ενότητα στον ποντιακό χώρο. Βλέπω ότι η ποντιακή νεολαία δε γυρίζει την πλάτη στα ήθη, στα έθιμα και γενικότερα στην παράδοση. Κοιτάζει το μέλλον με τα εφόδια παίρνει από τους μεγαλύτερους. Είμαι πεπεισμένος ότι η ποντιακή νεολαία θα καταφέρει να πετύχει», τονίζει ο Χαράλαμπος Φανιάδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης