Την αναγκαιότητα προστασίας της ελληνικής φέτας από όλους –φορείς, πολιτεία, λιανέμπορους και καταναλωτές– τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Μαρία Τσιβγέλη, ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ «καθώς από αυτό εξαρτάται άμεσα τόσο η βιωσιμότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, όσο και η δημιουργία αξίας για εμάς τους ίδιους και την χώρα μας».
Ο κλάδος δοκιμάζεται όταν άλλες χώρες διεκδικούν την παραγωγή λευκού τυριού υπό την ονομασία φέτα, προσθέτει, και τονίζει πως «όταν εισάγουμε γάλα αντί να ακολουθήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όταν επιλέγουμε να μειώσουμε την αξία και την τιμή του παραγόμενου ΠΟΠ προϊόντος, επειδή αυτό ζητούν οι αλυσίδες του εξωτερικού, discounter ή μη, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χωρίς όμως να ζυγίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας».
Οι συνεχείς αυτές πιέσεις, κυρίως από τις αλυσίδες του εξωτερικού, οδηγούν, σε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο εφόσον φέρει την πιστοποίηση ΠΟΠ, οφείλει να παραχθεί βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών, που ορίζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Παράλληλα, συμπληρώνει ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας γάλακτος σε ετήσια βάση, σοβαρό αγκάθι και ζήτημα για την παραγωγή αυθεντικών ΠΟΠ προϊόντων, ανέκαθεν αποτελούσαν τα φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος.
«Σχεδόν ένα χρόνο πριν», υπογραμμίζει ο Ιωάννης Βιτάλης, «ο πρόσφατος νόμος Βορίδη, ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς ελέγχων και να βάλει ένα “φρένο” στα φαινόμενα αυτά, προβλέποντας πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Αυτό είχε θετική επίδραση για την εγχώρια παραγωγή και για τον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας κατά 20% τις τιμές πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, συγκριτικά με το 2019»
Παρόλο όμως την ευνοϊκή ρύθμιση οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος παραμένουν πολλές και σημαντικές.
Η πολιτεία και οι καταναλωτές
Ο Ιωάννης Βιτάλης, υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να δομηθεί ένα σύστημα αυστηρότερων ελέγχων, το οποίο θα είναι διαφανές και διαθέσιμο για την ενημέρωση του καταναλωτή από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα θα πρέπει η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία να σταθεί ακόμα πιο ουσιαστικά στη συνολική αυτή προσπάθεια και να δώσει κίνητρα σε κτηνοτρόφους και εταιρείες, μέσω επιδοτήσεων, ώστε να αποκτήσουν νέο ζωικό κεφάλαιο για να αυξηθεί η διαθέσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή της ελληνικής φέτας.
Όσον αφορά τους καταναλωτές, δηλώνει: «Θέλουμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον του καταναλωτή στο να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που επιλέγει από το ράφι και να μην παρασύρεται μόνο από την χαμηλή τιμή, αδιαφορώντας για την ποιότητα και την αξία της ΠΟΠ πιστοποίησης».