Παράταση των περιοριστικών μέτρων και φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση για κάποια… χαλάρωση την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βάλει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα –που αντικατοπτρίζονται και στον αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία– ανατρέπουν το κυβερνητικό σχέδιο για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στα τέλη Μαρτίου, για διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία στις αρχές Απριλίου και στα άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους λίγο πριν από το Πάσχα.
Η κατάσταση, βέβαια, παραμένει ασαφής καθώς από τη μία οι μεταλλάξεις του κορονοϊού τον κάνουν πιο μεταδοτικό, και από την άλλη τα παρατεταμένα μέτρα έχουν επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονομία.
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι το βρετανικό στέλεχος συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα κατά 60%, και παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την αυξημένη συγκέντρωση γύρης με την αύξηση των κρουσμάτων.
Από τη μεριά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δούμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και πως και ο Απρίλιος θα είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένος. «Η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ζητώντας άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης και των καταστημάτων προκειμένου να σταματήσει η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού.
«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που βελτιώνεται ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», υποστήριξε μιλώντας στο Mega.