Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στη θρυλική του ομιλία στην Πνύκα είχε δηλώσει ότι αν όλοι όσοι πήραν μέρος στην Επανάσταση δεν ήταν… τρελοί, τότε δεν θα έκαναν επανάσταση. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών έχει ξεκινήσει ένας αναστοχασμός για το τι συνέβη το 1821 και πώς τελικά πολλά πράγματα οδήγησαν στο όνειρο της ανεξαρτησίας.
Η ποίηση, η δημοτική παράδοση, ο Διαφωτισμός αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, ψηφίδες που μαζί με πολλές ακόμα συνθέτουν το σκηνικό του ξεσηκωμού των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Με αφορμή την 25η Μαρτίου, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας διοργανώνει σήμερα διαδικτυακή ημερίδα με τέσσερις εξαιρετικούς εισηγητές, με θέματα πρωτότυπα και με δημιουργικό διάλογο. «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Μπετόβεν, τα δημοτικά τραγούδια και ο Διονύσιος Σολωμός. Όταν όλα οδηγούν στο θαύμα της Ελληνικής Επανάστασης» είναι ο τίτλος.
«Είναι το δεύτερο αφιέρωμα του Λυκείου μας στη μεγάλη επέτειο. Νιώθουμε συγκίνηση και περηφάνια ακουμπώντας ευλαβικά εκείνα τα χρόνια, που στέναζαν από πόνο αλλά και αντρειοσύνη οι θάλασσες, οι κάμποι και τα βουνά μας» λέει στο pontosnews.gr η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Αλεξάκη.
Οι γυναικείες μορφές στην ποίηση του Σολωμού
Θεματολογία οικεία στο έργο του Διονύσιου Σολωμού είναι οι γυναικείες μορφές, άλλες υπαρκτές και άλλες στη φαντασία του, οι οποίες εμπνέουν, επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ποιητική του γενάρχη της επτανησιακής σχολής.
Το πώς συμβαίνει αυτό θα εξηγήσει στο κοινό της ημερίδας ο Σπύρος Γαούτσης, ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου και επίτιμος πρόξενος της Μάλτας.
Όπως αναφέρει, από τις εξιδανικευμένες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή ή απασχόλησαν τη σκέψη του ποιητή έχει αφαιρεθεί η υπόσταση και έχουν μετατραπεί σε σημεία που συμβολίζουν την αγνότητα και την ελευθερία.
«Αυτή η θεματολογία, όπως η αγάπη για την ομορφιά και το χρέος στην πατρίδα, κατέχουν κυρίαρχο μέρος στο ποιητικό του έργο, ακόμα και στον “Ύμνο εις την Ελευθερία”, που ένα απόσπασμά του λίγα χρόνια μετά το θάνατό του έμελλε να γίνει ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας», εξηγεί.
Δημοτικά τραγούδια αλλά και Μπετόβεν
«Τα δημοτικά τραγούδια του 1821 και η δυναμική τους στο χρόνο» είναι το θέμα της εισήγησης της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, η οποία είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως εξηγεί, δεν δημιουργήθηκαν από το μηδέν χάρη της επανάστασης, αλλά έχουν ρίζες πολύ παλαιότερες.
«Αυτό το γεγονός θέλει να αναδείξει η εισήγηση, καθώς και την πορεία των τραγουδιών όταν όλα είχαν καταλαγιάσει και ο ηρωισμός που αναδύεται αυτά έμοιαζε μακρινός. Ποιο ήταν το έρεισμα των τραγουδιών στο λαό μέσα στα επόμενα 200 χρόνια και ποια η δυναμική τους σήμερα», προσθέτει.
Ομιλητής και ο δρ Κοινωνιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Σάββας Μαυρίδης, ο οποίος θα αναδείξει μια άγνωστη πτυχή του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αυτού του ελληνιστή στη μόρφωση και επαναστάτη στο χαρακτήρα, «με έργο που άπτεται της επαναστατημένης Ελλάδας».
Ευγένιος Βούλγαρης, ένας διαπρεπής στοχαστής
Κληρικός, παιδαγωγός, δάσκαλος του Γένους, μεταφραστής του Βολτέρου και στοχαστής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Ευγένιος Βούλγαρης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της Ευρώπης.
Ο Δημήτριος Μεταλληνός, διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τέταρτος ομιλητής στην ημερίδα, θα αναφερθεί στο πρόσωπο που συνδύασε υποδειγματικά τη χριστιανική πίστη (υπήρξε μητροπολίτης) και την επιστήμη (υπήρξε και σπουδαίος επιστήμονας των θετικών επιστημών).
«Η παρουσία και το πολύπλευρο έργο του συνετέλεσαν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στην Ευρώπη αναφορικά με τον υπόδουλο ελληνισμό, γεγονός που εκδηλώθηκε κατά την Εθνεγερσία του 1821», σημειώνει.
Γεωργία Βορύλλα
- Η ημερίδα του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 18:30. Εδώ ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα Zoom.