Στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που το τελευταίο διάστημα βάλλεται γενικότερα για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Το περιοδικό δημοσίευσε σήμερα άρθρο σύμφωνα με το οποίο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Γενς Σπαν, Ντάνιελ Φούνκε.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η εκδοτική εταιρεία Burda, που ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρείας κατασκευής μασκών στη Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2.
Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.
Απαντώντας στο περιοδικό, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας».
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ντάνιελ Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια.
Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, η υπόθεση ξεκίνησε από την εταιρία στην Σιγκαπούρη και οι μάσκες πωλήθηκαν σε τιμή 1,73 ευρώ το κομμάτι. Οι μάσκες παραδόθηκαν στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στις 17 Απριλίου στην Σαγκάη και κατόπιν έφθασαν αεροπορικώς στην Γερμανία. Η κυβέρνηση κατέβαλε για την παραγγελία 900.000 ευρώ, επισημαίνει ο εκδοτικός οίκος και τονίζει ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στο σύνολό τους στην κατασκευάστρια εταιρεία.
Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιρειών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις. Προκειμένου η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον πλήρη κατάλογο με τις εταιρείες οι οποίες πούλησαν στο Δημόσιο προστατευτικές μάσκες από την αρχή της πανδημίας.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φαίη Καραβίτη.