Την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρουσιάζει μείωση και τα εμβολιαστικά προγράμματα «τρέχουν» σε όλον τον κόσμο, προκύπτει το ερώτημα εάν τελικά η πανδημία της Covid-19 έχει φτάσει στην κορύφωσή της.
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος κάνουν μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προκειμένου να δώσουν μια απάντηση.
Όπως τονίζουν, αν και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, «η πιθανότητα διαφυγής των μεταλλαγμένων στελεχών από την υπάρχουσα ανοσία προκαλεί βάσιμες ανησυχίες». Επίσης αναφέρουν ότι σε αρκετές περιοχές του κόσμου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή και συνεπώς οι πληθυσμοί πιο ευάλωτοι.
Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στις 11 Ιανουαρίου (740.000), ενώ δύο εβδομάδες μετά υπήρξε ρεκόρ στον αριθμό ημερήσιων θανάτων (14.400). Να σημειωθεί ότι από τις 16 Μαρτίου σχεδόν 90 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με τις συνολικές δόσεις να φτάνουν τα 390 εκατ.
«Κάποιοι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η πανδημία έχει ήδη κορυφωθεί. Παρότι νέα πανδημικά κύματα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα εμφανιστούν τοπικά, αναφορικά με τα κρούσματα και τους θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα το χειρότερο σενάριο αποτελεί παρελθόν», σημειώνουν οι δύο καθηγητές.
Όμως η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων δεν οφείλεται μόνο στην εμβολιαστική ανοσία. Εν μέρει, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, ή σε χώρες όπως η Ινδία και το Μεξικό, οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί.
Σε άλλες χώρες, όμως, όπου μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού εξακολουθούν μην έχουν αναπτύξει ανοσία, όπως για παράδειγμα στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη και στη Νότια Κορέα, είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2.
Εντούτοις υπάρχουν άγνωστα σημεία της πανδημίας που προκαλούν αβεβαιότητα. Πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου υπήρξε έξαρση), ενώ δεν παραγνωρίζονται οι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν για τη διάρκεια της ανοσίας έναντι επαναμόλυνσης, καθώς και το απρόβλεπτο της βιολογίας του ιού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.