Μια βαλβίδα αποσυμπίεσης, με κανόνες και προσοχή, όπως είπε χθες η Αριστοτελία Πελώνη, αναζητά η κυβέρνηση για το lockdown, και έτσι οι σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παρά το γεγονός ότι παραμένουν στα ύψη οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 (μόνο στην Αττική γίνονται 200 κάθε ημέρα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο), είναι πλέον σαφές ότι το υφιστάμενο μοντέλο μέτρων δεν αποδίδει.
«Δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε –και θα εξετάσει η Επιτροπή στη συνεδρίασή της– είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, εξήγησε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει ένα καφέ στο οποίο θα τηρούνται οι αποστάσεις και ο κόσμος θα κάθεται σε εξωτερικούς χώρους με μάσκα, «αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα».
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες εξετάζεται και ενδεχομένως να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά:
- Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ-πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου.
- Λιανεμπόριο με click away και με SMS στο 13032 στις 29 Μαρτίου.
- Άνοιγμα βιβλιοπωλείων.
- Απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 τα σαββατοκύριακα, όπως τις καθημερινές.
Όσον αφορά στην εστίαση, εξετάζεται το άνοιγμά της σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 15 Απριλίου με αποστάσεις, ενώ στο άμεσο πλάνο είναι και η επαναλειτουργία των σχολείων, για τα οποία έχει ήδη προαναγγελθεί παράταση του σχολικού έτους.