Τα κόλλυβα θεωρούνται υπετροφή, και όσοι περισσότεροι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα τόσο αυξάνεται η διατροφική τους αξία, ιδίως σε περίοδο νηστείας.
Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νέας Σινώπης «Η Ελπίς» δίνουν τα μυστικά αλλά και τη συνταγή.
Βασική συνταγή
Μισό κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο |
Από μισή κούπα καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια (χοντροκομμένα και καβουρδισμένα) |
1 κούπα σταφίδες ξανθές και μαύρες |
2 φακελάκια σουσάμι (καβουρδισμένο) |
1 κ.γ. κανέλα |
Μισό κ.γ. γαρίφαλο (αν θέλουμε επιπλέον μπαχαρικά, βάζουμε στην ίδια ποσότητα) |
Μισή κούπα αλεύρι (καβουρδισμένο, προσοχή να μην καεί και πικρίσει) |
Για την επικάλυψη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη |
1 συσκευασία άχνη ζάχαρη |
Αμύγδαλα/καρύδια ή κουφετάκια, και σταφίδες |
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και μουλιάζουμε το σιτάρι για 2 ώρες. Το βράζουμε και δοκιμάζουμε παράλληλα, μέχρι να είναι βρασμένο αλλά και τραγανό.
- Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το κρυώνουμε με νερό.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε ανάμεσα σε δύο πετσέτες, για λίγες ώρες, ώστε να φύγει όλη η υγρασία του.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και δοκιμάζουμε ώστε να είναι ισορροπημένα τα μπαχαρικά.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο δίσκο ή στο σκεύος στολίσματος. Το πατάμε με την παλάμη μας ώστε να έχει ομοιομορφία.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια πρώτα με την τριμμένη φρυγανιά και μετά με την άχνη ή την κρυσταλλική ζάχαρη, στρώνοντας την ομοιόμορφα .
- Στολίζουμε με ξηρούς καρπούς και σταφίδες.
≈
- Τους ξηρούς καρπούς τους καβουρδίζουμε για να ελευθερώσουν τα έλαια τους.
- Καβουρδίζουμε και το αλεύρι, ώστε να αποφύγουμε την ενοχλητική γεύση του ωμού.
- Χρησιμοποιούμε και ξανθές και μαύρες σταφίδες, για ποικιλία γεύσης.
- Βάζουμε και φρέσκο ρόδι όταν είναι η περίοδος συγκομιδής.
- Κάποιοι ψιλοκόβουν και μαϊντανό, για φρεσκάδα.
- Καλύπτουμε τα κόλλυβα με άχνη. Έτσι αποφεύγουμε την ενοχλητική, για κάποιους, υφή της κρυσταλλικής ζάχαρης.
- Προτιμάμε να στολίζουμε με ξηρούς καρπούς και σταφίδες και όχι με κουφετάκια, ώστε να αποφεύγουμε την επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.
- Σε πιο μοντέρνες εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε: τριμμένα μπισκότα πτι-μπερ, άλλα είδη αποξηραμένων φρούτων (βερίκοκα, σύκα), επιπλέον μπαχαρικά (τριμμένο μπαχάρι, κάρδαμο ή μαχλέπι).