Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, τρεις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο αναφέρουν «καταστροφικές συνέπειες».
Οι συνέπειες αυτές αφορούν όχι μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για: «Χρήση των νησιών ως πεδίο πειραματισμού διαδικασιών» και για «Μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου.»
Όπως υποστηρίζουν η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το Ίδρυμα PRO ASYL, η Κοινή Δήλωση μετέφερε την ευθύνη προστασίας των προσφύγων στη Τουρκία. Το μέτρο αυτό προβλήθηκε ως μία επιλογή για τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μη βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να έρθουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναφερόταν επίσης ότι δεν έχει σκοπό να εμποδίσει πρόσφυγες να έρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Παρόλα αυτά η Κοινή Δήλωση, δεν φαίνεται να είχε επιτυχία. Η INTERSOS ανέφερε ότι «το αίσθημα απόγνωσης ωθεί σε αναζήτηση επισφαλών διαδρομών προς την Ευρώπη, αυξάνοντας το ρίσκο της μετακίνησης, αφού πληθαίνουν τα περιστατικά εκμετάλλευσης και άσκησης βίας από τους διακινητές, και ακόμη σε πολλές περιπτώσεις το ταξίδι ενδέχεται να πάρει θανάσιμη τροπή» και ότι «πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα συνεχίζουν να υφίσταται το καθεστώς εγκλωβισμού, ψυχικής δυσφορίας και εξαθλίωσης».