Μετά από σχετικές πιέσεις που ασκήθηκαν ιδίως από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), χθες πραγματοποιήθηκε υπό τη Λίνα Μενδώνη ευρεία τηλεδιάσκεψη για το συντονισμό και τον τριετή σχεδιασμό εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οκτώ δευτεροβάθμιες οργανώσεις του προσφυγικού ελληνισμού.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η επετειακή περίοδος 2022-2024 θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και επιστημονικές συναντήσεις, με ευρύ περιεχόμενο που θα καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της παρουσίας και προσφοράς των προσφύγων στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
Ακόμα, υπενθύμισε ότι στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και την οργανωτική και συντονιστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, στον προγραμματισμό έχουν ενταχθεί η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Φώτη Κόντογλου στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και η συντήρηση των φορητών εικόνων του ναού, με καραμανλίδικη γραφή, κειμήλια των προσφύγων από την Μικρά Ασία.
«Το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης, το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση των Ελλήνων στη μητροπολιτική Ελλάδα», υπενθύμισε η Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι στόχος είναι στις αρχές του φθινοπώρου να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία τα δευτεροβάθμια σωματεία θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Όσες επιλεγούν για την τριετία των εκδηλώσεων μνήμης θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο, με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής.
Ήδη οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων κατέθεσαν κάποιες ιδέες, και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος Απριλίου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Αντώνης Οραήλογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισαακίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτρης Κελεμίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδας Κώστας Πολυχρονίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης Μαρία Ασανιώτου, και ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου.