Πολλές από τις γυναίκες που πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση σήμερα είναι αφανείς ηρωίδες, παρά το γεγονός ότι ρίσκαραν τη ζωή τους ή και διέθεσαν την περιουσία τους για τον Αγώνα. Μία από αυτές η Μαριγώ Ζαραφοπούλα από τα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.
Ο αδερφός της, ο έμπορος Χατζή-Βασίλης Σαράφης, ήταν αυτός που την έφερε σε επαφή με τη Φιλική Εταιρεία.
Η οικογένεια της είχε σχέσεις με σημαίνοντες Τούρκους και έτσι η Μαριγώ στρατολογήθηκε για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις αξιωματούχων της Υψηλής Πύλης.
Η πρώτη αποστολή που έφερε σε πέρας ήταν να επιβεβαιώσει την προδοσία του Ασημάκη Θεοδώρου, ο οποίος αποκάλυψε μυστικά της Φιλικής Εταιρείας στις οθωμανικές Αρχές. Με τις διασυνδέσεις της και χρήματα από την περιουσία της κατάφερε να διασώσει πολλούς κρατούμενους. Ανάμεσά τους οι γιοι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τους οποίους φυγάδευσε με επιτυχία.
Η δράση της δεν άργησε να γίνει αντιληπτή, κι έτσι και η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Τον Μάιο του 1821, μετά και τον αποκεφαλισμό του αδερφού της, εγκαταστάθηκε στην Ύδρα.
Από επιστολή με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1843 που υπογράφουν οκτώ οπλαρχηγοί*, γνωρίζουμε ότι με πόρους από τον πατέρα της μπήκε στην Τριπολιτσά που βρισκόταν υπό ελληνική πολιορκία μεταφέροντας σημαντικά έγγραφα κατ’ εντολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Υψηλάντη. Το ίδιο έκανε στο πολιορκημένο Ναύπλιο.
Μάλιστα κατά την εισβολή των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο συνέχισε την κατασκοπευτική της δράση σε πολιορκούμενα φρούρια και πόλεις, συλλέγοντας πληροφορίες και παραδίδοντας έγγραφα για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.
Επιπλέον, η Μαριγώ Ζαραφοπούλα χρησιμοποίησε την περιουσία της για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, και για την αγορά πολεμοφοδίων και τροφίμων για το στρατό.
Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι όταν οι στρατιώτες που βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Φαβιέρου λιμοκτονούσαν στην Κάρυστο, φόρτωσε από τις Σπέτσες μια γολέτα με παξιμάδια και τα μετέφερε η ίδια. Χρηματοδότησε και μέρος της εκστρατείας στην Κρήτη υπό τον Χατζή-Μιχάλη Νταλιάνη.
Μεσούσης της επανάστασης παντρεύτηκε τον ταγματάρχη Γεώργιο ή Θεόδωρο Στεφάνου, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Έμεινε χήρα μετά το θάνατό του σε μάχη.
Αφότου τελείωσε ο Αγώνας, μιας και είχε διαθέσει όλα τα χρήματά της για την Επανάσταση, ζήτησε σύνταξη από την Εξεταστική επί του Ιερού Αγώνος Επιτροπή. Στην αίτησή της με ημερομηνία 19 Απριλίου 1865 διατύπωνε το εύλογο παράπονο για άλλους που συνταξιοδοτήθηκαν, αν και προσέφεραν πολύ λιγότερα. Πέθανε άπορη την ίδια χρονιά.