«Φωτιά» έχουν πάρει εδώ και μέρες τα χαλβαδοκάζανα στο παρασκευαστήριο των αδελφών Λουκά στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για την Καθαρά Δευτέρα.
Το σουσάμι, η ζάχαρη και όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπασίμι, το μπακιρένιο σκεύος, και εκεί «δένουν» με την καυτή καραμέλα και υπόλοιπα συστατικά.
«Περισσότεροι από δύο τόνοι παρασκευάζονται αυτές τις ημέρες στο δικό μας εργαστήριο, ενώ περίπου ενάμισης τόνος είναι η ημερήσια παραγωγή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής», είπε στον ρ/σ Πρακτορείο ο Γιάννης Λουκάς.
Μαζί με τον αδερφό του Γιώργο διατηρούν την οικογενειακή συνταγή και μάλιστα στα ίδια σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες τους.
«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει. Έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που τα έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Σε αυτά ζυμώνουμε και σήμερα τον χαλβά, καθώς ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ. Το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε», ανέφερε.
Στο εργαστήριό τους, άλλωστε, ένα από τα πιο παλιά της Θεσσαλονίκης, όλα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο· δεν υπάρχει ούτε καν χρονόμετρο πάνω στο καζάνι.
Ο Γιώργος Λουκάς, βέβαια, μεγάλωσε… μέσα στους χαλβάδες. «Θυμάμαι πως πολλές φορές διάβαζα τα μαθήματά μου εκεί, τόσο στο γυμνάσιο όσο και αργότερα, όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν οκλαδόν, δίπλα στα καζάνια, με το βιβλίο στο χέρι και παράλληλα βοηθούσα τον πατέρα μου, που έφτιαχνε το χαλβά που τότε τον ζύμωναν με τα χέρια», εξήγησε.
Δίκτυο διανομής για τη Θεσσαλονίκη και πωλητές το εργαστήριο δεν διαθέτει. Οι πελάτες πηγαίνουν οι ίδιοι, είτε για τις συσκευασίες του ενός κιλού για το σπίτι, είτε για τα 10κιλα που προορίζονται για καταστήματά τους.
Βέβαια, ο χαλβάς των Θεσσαλονικιών παρασκευαστών ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Φέτος πρώτη σε παραγγελίες είναι η Πολωνία, καθώς εκεί οι καταναλωτές τιμούν ιδιαιτέρως το σουσάμι.
Εκτός από τις κλασικές γεύσεις, με βανίλια, κακάο, μέλι και φιστίκι, οι αδερφοί Λουκά προτείνουν και πιο… γκουρμέ εκδοχές με φρούτα, ενώ προτείνουν το ψήσιμο του χαλβά σε αλουμινόχαρτο.