Με κανόνες… lockdown και αυστηρούς ελέγχους θα γιορταστεί φέτος η Καθαρά Δευτέρα, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Το ιικό φορτίο μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, τα νοσοκομεία (ιδίως στην Αττική) πιέζονται από τις νέες εισαγωγές, και η κυβέρνηση το τελευταίο που επιθυμεί είναι να υπάρξει κινητικότητα.
Στο «στόχαστρο» έχει μπει το πέταγμα χαρταετού, και κατά συνέπεια οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε σκέψεις που υπάρχουν να κλείσουν πάρκα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις, στον απόηχο της Νέας Σμύρνης.
«Το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτση και το Πεδίον του Άρεως, σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία» δήλωσε.
Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Νίκος Ρήγας, με δηλώσεις του στο STAR τόνισε ότι το πέταγμα του χαρταετού δεν καλύπτεται από τον κωδικό 6. «Γι’ αυτό και εμείς σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες και σε οικογένειες» πρόσθεσε.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση, ενώ μάλιστα διαπιστώνεται πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, «γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα».
Πάντως, δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας χάνουν σταδιακά την αποδοχή τους, ενώ και η κυβέρνηση διατηρεί το θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης αλλά μειούμενο.
Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα βοηθούν και το 44% ότι δεν βοηθούν, ενώ την περασμένη άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου το ποσοστό αποδοχής ήταν στο 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.