Από το αρχαίο ελληνικό λάγανον, την πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό, προέρχεται η λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου προτείνει μία εύκολη συνταγή, στην οποία για παραλλαγή πριν από το ψήσιμο μπορούν να προστεθούν ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές ή κάποιο μυρωδικό, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη.
Για τη ζύμη
1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.) |
1 κ.γ. ζάχαρη |
1 κούπα χλιαρό νερό (περίπου 250 ml) |
3 κ.σ. ελαιόλαδο |
1,5 κ.γ. αλάτι |
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 450 γρ.) |
Για την επάλειψη
2 κ.σ. νερό |
½ κ.σ. ζάχαρη |
1 φακελάκι σουσάμι (50 γρ.) |
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύουμε ωσότου ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο σχήμα του ταψιού. Ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (απαλά) τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα (σε πάχος ενός δαχτύλου) και το μεταφέρουμε στο ταψί.
- Κάνουμε το ζαχαρόνερο και αλείφουμε με αυτό τη λαγάνα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και ξεκουράζουμε για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε στους 220 °C στις αντιστάσεις. Προτού βάλουμε τη λαγάνα για ψήσιμο κάνουμε με τα δάχτυλα μας τρύπες στη ζύμη, πιέζοντας πολύ απαλά για να μην χαθεί ο αέρας. Ψήνουμε για 20 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.
Ιδανικά, αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή ποσότητα αλεύρι σκληρό και μισή ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.