«Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός» θα ονομάζεται η κοινή ερευνητική βάση στη Σελήνη για την οποία έδωσαν τα χέρια Κίνα και Ρωσία. Το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και την κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος CNSA.
Στο ερευνητικός σταθμός θα μπει είτε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, είτε θα μεταφερθεί στην επιφάνειά της, είτε και τα δύο.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, από το σχεδιασμό έως τη λειτουργία. Επίσης, ανέφεραν ότι θα προωθήσουν τη διεθνή συνεργασία, παρέχοντας σε κάθε χώρα ισότιμη πρόσβαση, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ρωσία, που φέτος γιορτάζει την 60ή επέτειο από την πρώτη στον κόσμο επανδρωμένη διαστημική πτήση της, με τον Γιούρι Γκαγκάριν, επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό «άρμα». Γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα υπογράψει τη διεθνή «Συμφωνία Άρτεμις» που προωθεί η NASA για τη νέα εξερεύνηση της Σελήνης.
Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες και έχει ήδη παρουσία στη Σελήνη και στον Άρη, με τις αντίστοιχες αποστολές.