Ένας σπουδαίος επιστήμονας στον οποίο λέγεται ότι η Κίνα χρωστάει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας μετά την επιδημία πανούκλας της Μαντζουρίας το 1911 και στον οποίο όλοι οι υπόλοιποι χρωστάμε το σχεδιασμό χειρουργικής μάσκας που αποτελεί τον προκάτοχο της μάσκας τύπου N95.
Ο λόγος για τον δρ Wu Lien-teh, Μαλαισιανός κινεζικής καταγωγής, που γεννήθηκε πριν από 142 χρόνια.
Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της στον άνθρωπο που μελετώντας την πανούκλα, μια πνευμονική νόσο με υψηλή μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της αναπνευστικής οδού, κατάφερε να δώσει τα φώτα του σε επιστήμονες που αντιμετώπισαν αργότερα επιθετικές νόσου.
Ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός Κινέζος που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ο πρώτος με αυτή την καταγωγή που ήταν υποψήφιος για Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική.
Η μάσκα που κατασκεύασε ήταν σχεδιασμένη από βαμβάκι και πολλές στρώσεις υφάσματα για να φιλτράρει την αναπνοή.
Συμβούλευσε όλους να φορούν τη μάσκα του και μαζί με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης έφτιαξε χώρους καραντίνας και νοσοκομεία αναφοράς, απαγόρευσε τα ταξίδια, και εφάρμοσε προοδευτικές τεχνικές αποστείρωσης. Χρειάστηκε μόλις τέσσερις μήνες για να ελέγξει την πανδημία. Ίσως το παράδειγμά του να μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην εποχή της Covid-19.