Από ένα νέο, τελείως αχαρτογράφητο, «τυφλό» ρήγμα προήλθαν οι σεισμοί των 6 και 5,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Δήμο Ελασσόνας.
Τα νέα δεδομένα εξετάζει η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής Σπύρος Παυλίδης, μέλος της ομάδας, τόνισε ότι αν και τα ρήγματα της περιοχής μελετώνται εδώ και 30 χρόνια, οι διπλοί σεισμοί προέκυψαν από… αλλού.
Όπως εξήγησε, τα δύο πολύ γνωστά ρήγματα, του Τυρνάβου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου, συλλειτούργησαν με το κυρίως σεισμογόνο ρήμα που μέχρι σήμερα είναι αχαρτογράφητο, κρυφό-τυφλό όπως ονομάζεται. Εντοπίζεται σε σχιστολιθικά και γνευσιακά πετρώματα και είναι περίπου 25 χλμ.
Η ομάδα του ΑΠΘ προσπαθεί να συνδυάσει σεισμολογικά και δορυφορικά δεδομένα για να πάρει περισσότερες απαντήσεις. Ήδη κατέγραψε και χαρτογράφησε δεκάδες εμφανίσεις ρευστοποίησης εδαφών με τη μορφή «κρατήρων» και ροών άμμου, από πίδακες υπόγειου νερού.
Ο Σπύρος Παυλίδης υπογράμμισε το φαινόμενο που εμφανίστηκε στην περιοχή της Πηνειάδας είναι συνηθισμένο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό. Όταν τα εδάφη είναι «χαλαρά» και ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε μικρό βάθος, τότε κατά τη διάρκεια του σεισμού το έδαφος «πετάγεται».
«Μερικές φορές αυτό διαρκεί από λίγα λεπτά ως και μισή και μία ώρα, ενώ υπάρχει ροή άμμου που δημιουργεί κρατήρες ή βουναλάκια ή ροές άμμου», πρόσθεσε.
Επίσης τόνισε ότι το να χτίζονται κτήρια σε τέτοια εδάφη είναι τρομερά επικίνδυνο. «Αυτό το έχουμε δει εντυπωσιακότατα στο σεισμό της Τουρκίας, της Νικομήδειας το 1999, όπου πολυκατοικίες ολόκληρες δεν ράγισαν καθόλου, αλλά άρχισαν να βουλιάζουν, και ο πρώτος όροφος τους να γίνεται ισόγειο ή να γέρνει η πολυκατοικία ή και να ανατρέπεται ακόμη, να βγαίνουν τα θεμέλιά της επάνω», σχολίασε.